1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Smlouva o dodávce ruských raket Teheránu bude prý do dvou týdnů

s 300Moskva/Teherán - Írán se chystá s Ruskem uzavřít příští týden nový kontrakt na dodávku modernizovaných ruských protiletadlových raket S-300.

Proti původním plánům si však za nejméně 900 milionů dolarů (22 miliard Kč) pořídí čtyři místo pěti raketových oddílů. Informace z nejmenovaných ruských zdrojů mezitím potvrdil íránský ministr obrany Hosejn Dehkán.

"Ruská strana se zavázala dodat Íránu modernizované rakety," řekl Dehkán. Kontrakt je podle něj připraven a bude podepsán "za týden či za dva". Krátce poté mají být rakety dodány.

Kontrakt na dodávku raket S-300 Moskva a Teherán uzavřely v roce 2007. Pod tlakem Západu a Izraele však Dmitrij Medveděv, který z ústavních důvodů nakrátko vystřídal Vladimira Putina v křesle prezidenta, dodávku raket v roce 2010 zakázal, prý v rámci sankcí OSN. Teherán u arbitrážního soudu zažaloval Rusko o čtyři miliardy dolarů jako odškodnění. Letos v dubnu Putin zákaz dodávky raket S-300 Íránu zrušil.

Rakety S-300PMU, které Moskva původně Teheránu slíbila, už Rusko nevyrábí, a tak má podle Interfaxu dodat modernější S-300V4, které vyváží také pod názvem Antej-2500. Tyto rakety si pořídila například Venezuela či Egypt.

Podle dostupných údajů jsou tyto rakety schopny zasahovat cíle do vzdálenosti 200-250 kilometrů a do výšky až 30 kilometrů. Současně mohou bojovat až proti 24 letadlům, případně proti 16 balistickým raketám či střelám s plochou dráhou letu.

Moskva dříve tvrdila, že uzavřít nový kontrakt bude možné až po odvolání íránské žaloby, tu však Teherán podle Interfaxu dosud nestáhl.

21.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...