1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tchajwanské aerolinky China Airlines koupí 16 letadel Boeing

boeing logo2New York - Tchajwanská letecká společnost China Airlines koupí od americké společnosti Boeing 16 širokotrupých letadel 787. Nová letadla nahradí stárnoucí stoje A330 od evropského výrobce Airbus. Katalogová hodnota objednávky je 4,6 miliardy USD (112,7 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

 

Konečná cena kontraktu obvykle bývá nižší, protože výrobci poskytují při větších objednávkách slevy. China Airlines v prohlášení uvedly, že se rozhodly pro Boeing na základě výběrového řízení. Dodávky letadel mají začít v roce 2025.

 

Politicky citlivý obchod byl oznámen několik týdnů poté, co Tchaj-wan navštívila šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Její návštěva rozzlobila Peking a zhoršila čínsko-americké obchodní napětí.

 

Boeing na počátku měsíce po více než roční přestávce obnovil dodávky letadel 787 Dreamliner. Firma musela dodávky pozastavit v květnu loňského roku kvůli výrobním vadám. V důsledku těchto problémů podnik přišel o zhruba 5,5 miliardy dolarů.

 

Objednávka z Tchaj-wanu je známkou dlouho očekávaného oživení poptávky po širokotrupých letadlech využívaných pro dálkové lety. Je také velkým povzbuzením pro Boeing po obnovení dodávek 787.

 

China Airlines uvedly, že nová letadla umožní postupné vyřazení starších 22 letadel A330 z provozu. Objednávka zahrnuje také opci na koupi dalších osmi letadel a práva na změnu na model s větší kapacitou. China Airlines, které patří mezi největší nákladní letecké společnosti, uvedly právě kapacitu pro přepravu nákladů jako jeden z důvodů, proč daly letadlům Boeing přednost.

 

Aerolinkám se podařilo udržet v zisku téměř po celou dobu pandemie díky přechodu k nákladní dopravě. Nyní se připravují na oživení osobní dopravy, které by mělo přijít poté, co Tchaj-wan zruší karanténní pravidla pro přílety.

 

Boeing za sedm měsíců letošního roku získal objednávky na 416 letadel. Po odečtení zrušených objednávek čisté zakázky za leden až červenec činily 312 letadel.

05.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...