1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Trojice evropských zbrojních firem prý chystá bezpilotní letoun

pilotless aircraftBerlín - Přední evropská zbrojařská firma Airbus Defence and Space spolu s francouzským leteckým výrobcem Dassault Aviation a italskou společností Alenia Aermacchi podle všeho připravují společný projekt bezpilotního letadla.

Informovala o tom německá média. O budoucnosti stroje mají podle portálu n-tv.de rozhodnout vlády Itálie, Německa a Francie, které prý v této věci dostaly příslušné nabídky.

Aparát, který je zatím znám pod pracovním názvem MALE 2020, by měl létat ve středních výškách a jeho výhodou by měla být dlouhá operační doba ve vzduchu. Podle agentury DPA by se ještě dnes skupina Airbus mohla k projektu vyjádřit.

O evropském bezpilotním letounu hovořili již na konci loňského roku představitelé členských zemí Evropské unie, podle kterých jsou takovéto stroje klíčové pro obranyschopnost Evropy.

Myšlenku evropského dálkově ovládaného letounu podporuje také vláda německé kancléřky Angely Merkelové. Berlín má za sebou zkrachovalý armádní projekt bezpilotních průzkumných letounů Euro Hawk od společností EADS a Northrop Grumman. Připravovaný nákup strojů se kvůli vysokým nákladům a problémům se standardy nakonec neuskutečnil.

29.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...