1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tržby Aera z výroby částí Embraeru překročí pět mld. korun

aero vodochody logoOdolena Voda - Největší program Aera Vodochody, výrobu části vojenských nákladních letounů Embraer KC-390, podpořila Česká exportní banka (ČEB) úvěrem vyšším než půl miliardy korun.

Předpokládané tržby Aera z programu přesáhnou 5,5 miliardy korun v průběhu prvních šesti let. Novinářům to při dnešním podpisu memoranda o spolupráci mezi Aerem a ČEB řekl prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

První část trupu letounu Aero odesílalo do Brazílie, kde letouny kompletují i částečně vyrábějí, v březnu. Jeho reálná podoba byla poprvé představena veřejnosti v říjnu, první vzlet je v plánu do konce letošního roku.

Celkové náklady na projekt pro Aero Vodochody představují 1,3 miliardy korun. Vzniknout by mělo více než 250 pracovních míst. "Bez státní podpory se letecké programy v dnešní době dělat nedají, proto jsme za podporu České exportní banky rádi. Bez ní bychom mohli dělat přibližně pětinu projektů," uvedl Šimek. Embraer KC-390 je největší vojenský letecký program s českou účastí. Pro letoun Aero vyrábí kromě zadní části trupu i náběžnou hranu křídla, nákladní rampy a kabinové dveře. Celková doba výroby letounu se předpokládá 20 a více let, v plánu jsou stovky vyrobených kusů.

Aero uzavřelo s brazilským Embraerem smlouvu na výrobu strukturálních částí pro letoun KC-390 v roce 2011. Embraer KC-390 je nový vojenský víceúčelový dopravní letoun střední velikosti určený pro přepravu nákladu i lidí. Projekt iniciovaly brazilské vzdušné síly, respektive ministerstvo obrany, a vývoj letounu je v souladu s požadavky brazilského letectva. Do provozu by měl letoun vstoupit v roce 2016.

Prostřednictvím České exportní banky stát podporuje vývoz. Stát je také jejím vlastníkem. Vznikla v roce 1995 a je součástí systému státní proexportní politiky. Banka přispívá i k celkové konkurenceschopnosti České republiky.

13.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...