1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Upgrade CZ 527

ceska zbrojovka logoJedna z nejdokonalejších lehkých kulovnic všech dob, legendární „minimauserovka“ CZ 527, má za sebou dlouhou historii, jejíž kořeny lze vysledovat až do roku 1948. Těžko hledat lepší důkaz mimořádných kvalit tohoto modelu.

V roce 2018 tato modelová řada prochází rozsáhlým upgradem, jehož cílem je srovnat krok s aktuálními trendy a nabídnout zákazníkům co nejdokonalejší parametry a výkony.

Alespoň ve stručnosti připomeňme, že dnešní lehké kulovnice CZ 527 se původně zrodily ve Zbrojovce Brno, kde se vyráběly pod označením Vierling a posléze ZKW 465 Hornet. Od roku 1967 tyto zbraně vznikaly v dnešní České zbrojovce Uherský Brod, od 70. let minulého století byly označovány ZKB 680 Fox, od 80. let pak ZKW 680 Fox model 2. V roce 1990 pak byla na trh uvedena modelová řada CZ 527.

Tyto originální české „minimauserovky“ průběžně reflektovaly změny v preferencích ráží, uplatňovaly se na nich úpravy dílčích konstrukčních uzlů a samozřejmě se měnily i výrobní materiály a technologie. Jejich konstrukční srdce, dílo legendárních bratří Kouckých, však zůstává nezměněné a naprosto zdravé i po neuvěřitelných sedmi dekádách. Nedotýká se ho ani nejnovější upgrade, který jinak přináší řadu uživatelsky důležitých zdokonalení:

Pouzdro závěru všech modelů CZ 527 bylo upraveno pro výrobu na moderních soustružnicko-frézovacích CNC centrech z plného materiálu se všemi bonusy, které to přináší a které se v konečném výsledku projevují na konstantně větší přesnosti zbraně.

Všechny modely CZ 527 s mechanickými mířidly mají hledí i mušku z kulovnice CZ 557. Znamená to stranově stavitelný (plus otočný) skloněný plátek hledí a výškově stavitelnou mušku zvýrazněnou červeným světlovodným vláknem. Toto řešení je zvláště vhodné pro střelbu na pohyblivé cíle.

Povrchová úprava dřevěných pažeb kulovnic CZ 527 s mechanickými mířidly plus varianty Exclusive Ebony Edition (týká se to také nového modelu CZ 527 MTR) se změnila z lakování na napouštění olejem. Důvodem je nejen lepší vzhled a dokonalá impregnace, ale také snadnější oprava potlučenin a odřenin.

Stále více modelů CZ 527 je vybaveno závity na ústí hlavně pro montáž tlumiče hluku výstřelu a případně dalšího příslušenství. Cílem České zbrojovky je postupně takto upravit všechny kulovnice CZ 527 bez mechanických mířidel.

Počínaje druhou polovinou roku 2018 by měly být všechny kovové díly kulovnic CZ 527 otryskávány. Výsledkem bude saténově matný povrch s menšími odlesky a vyšší odolností proti korozi.

05.10.2018

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...