1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

USA a Evropa prý pomohou ukrajinskému zbrojnímu průmyslu

UkraineFlagKyjev - Spojené státy a země Evropské unie mohou pomoci Ukrajině v odbytu její zbrojní produkce do třetích zemí a mohly by se i postarat o zakázky pro ukrajinské armádní opravárenské závody.

S odvoláním na zdroje v ukrajinském ministerstvu obrany to napsal list Ukrajinska pravda. Kyjev by tak mohl nahradit roční ztrátu zhruba 300 milionů dolarů (šest miliard korun), kterou Ukrajině způsobí přerušení zbrojní spolupráce s Ruskem.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý týden zastavil veškeré rusko-ukrajinské zbrojní projekty. Ukrajina nebude do Ruska vyvážet žádné zbraně a bude s ruskými zbrojovkami spolupracovat jen na projektech dvojího určení, které mohou být využity v armádním i civilním sektoru. Příkladem jsou letecké a raketové motory.

Zbrojní spolupráce tvořila po rozpadu SSSR podstatnou část rusko-ukrajinských hospodářských styků. Politická roztržka způsobená převratem v Kyjevě a ruskou anexí Krymu vedla k omezení spolupráce, které nyní vzala na vědomí i Moskva. Podle informací z ruského ministerstva obrany má už ruská armáda zajištěnou z 95 procent náhradu za ukrajinský výpadek.

Kyjev podle listu Ukrajinska pravda navštívil v minulých dnech vysoký úředník amerického Pentagonu, který jednal se zástupci ukrajinského zbrojního průmyslu. "Počítá se s rozvojem vojensko-technické spolupráce a podporou odbytu ukrajinské výzbroje na trzích v třetích zemích," uvedl ukrajinský list. Další možností kooperace je podle něj využití kapacit ukrajinských opravárenských závodů, které by mohly získat servisní zakázky západních armád.

27.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...