1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce motorů Rolls-Royce loni snížil zisk, propad čeká i letos

rolls-royce-jet-engineLondýn - Britskému výrobci leteckých motorů Rolls-Royce klesl loni hrubý zisk o osm procent na 1,6 miliardy liber (59,7 miliardy Kč). O dalších až 13 procent by se zisk mohl snížit v tomto roce, upozornila firma.

Levnější ropa podle ní přinesla větší nejistotu na mnoho jejích trhů a pro řadu zákazníků. Rolls-Royce je druhým největším světovým výrobcem leteckých motorů po americké skupině General Electric.

Britská firma očekává, že v tomto roce jí zisk před zdaněním opět klesne a bude se pohybovat mezi 1,4 až 1,55 miliardy liber. Ještě loni v říjnu skupina předpokládala pouze tříprocentní snížení.

Vedení firmy vinu svalilo na prudký pokles cen ropy, která je ve srovnání s loňským létem levnější o zhruba polovinu. Klesající ceny ropa dělaly starosti především divizi lodních motorů. Ta je totiž obvykle závislá na stavitelích lodí, kteří zásobují odvětví ropy a zemního plynu. Energetické firmy ale loni masivně omezovaly investiční výdaje.

Pod tlakem je i sekce civilní letecké a kosmické techniky, která má největší podíl na firemním zisku. I v této součásti se letos čeká pokles celoročního zisku. Tento odhad zčásti souvisí s tím, že divize zvýšila dodávky nových motorů, jež jsou méně ziskové než aktivity týkající oprav a údržby, podotkl list The Wall Street Journal.

Letecké motory představují hlavní podnikatelskou činnost firmy. Rolls-Royce dnes uvedl, že trh pro tyto aktivity letos posílí. Zakázky ale ruší nebo odkládají jeho zákazníci v důlním průmyslu, stavebnictví, průmyslu, zemědělství a ropném a plynárenském sektoru, napsala agentura Reuters.

26.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...