1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zbraně České zbrojovky by se mohly vyrábět v Kazachstánu

ceska zbrojovka logoPraha/Astana - Zbraně České zbrojovky a munice firmy Sellier & Bellot by se mohly vyrábět v Kazachstánu. Dělala by je kazašská firma pro tamní ozbrojené síly, české firmy by jí dodaly technologie a znalosti.

ČTK to řekli zástupci České zbrojovky Jiří Škrabal a Sellier & Bellot Viliam Blumtritt.

Oba v Kazachstánu tento týden podepsali v rámci návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana memorandum o spolupráci s kazašskou společností Mergen Arms. "Je třeba říct, že jsme ještě žádný kontrakt nepodepsali. Memorandem jsme potvrdili oboustranný zájem, že chceme dále na projektu pracovat," řekl Škrabal. "Jeho obsahem je převod technologie nebo know-how a zahájení výroby našich klíčových produktů v Kazachstánu," dodal.

Škrabal odhaduje, že v případě úspěšných jednání by mohla být smlouva podepsána asi za rok. Transfer technologie by pak trval přibližně stejnou dobu. Kontrakt by mohl mít podobu licenční smlouvy, kdy by české firmy do Kazachstánu dodaly potřebné technologie pro výrobu a potřebné licence.

V Kazachstánu by se tak mohly vyrábět pistole CZ P-09 a náboje do nich. Podle zástupců českých firem je předčasné mluvit o rozsahu projektu. Podle Škrabala by ale mohlo jít o tisíce až desetitisíce krátkých ručních zbraní a potřebnou malorážní munici. "Z mého pohledu je to počátek dlouhodobější spolupráce, kde by měly následovat další etapy," poznamenal Blumtritt za Sellier & Bellot. Pokud by se oběma společnostem podařilo v Kazachstánu uspět, otevřely by se jim dveře i na další středoasijské trhy.

09.12.2014 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...