1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zrušení dodávky Mistralů prý nepoškodí vztahy Ruska s Francií

Warship1Moskva - Zrušení kontraktu na dodání dvou francouzských válečných lodí třídy Mistral by podle Kremlu nemělo poškodit vztahy mezi Ruskem a Francií.

Paříž odmítla předat již zaplacená plavidla ruskému námořnictvu kvůli postupu Ruska v ukrajinské krizi, tedy kvůli vojenské podpoře proruských separatistů v Donbasu.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že Francie by buď měla lodě dodat, anebo nabídnout finanční náhradu. Dodal zároveň, že tato otázka by neměla způsobit problémy ve vzájemných vztazích. "Toto téma v současnosti nespadá do kategorie konfliktních," řekl a prohlásil, že o otázce už jednali prezidenti obou zemí v Jerevanu, kde byl potvrzen princip "buď zboží, anebo peníze".

Ruský list Kommersant v pátek napsal, že Paříž nabízí vrácení 785 milionů eur (přes 21 miliard korun), ale jen pokud ruská vláda dá písemný souhlas s prodejem plavidel jinému zákazníkovi. Takové řešení ale Rusko podle deníku odmítá. V Moskvě prý spočítali, že výdaje a ztráty Ruské federace spojené s nesplněným kontraktem dosahují 1,163 miliardy eur (téměř 32 miliard korun), a dokud nebudou tyto peníze vráceny, žádný souhlas s reexportem Rusové nedají.

Peskov se zdržel vyjádření, jakou sumu Rusko od Francie za nedodaná plavidla požaduje. 

Podle ruského velvyslance při Evropské unii Vladimira Čižova je na expertech, aby dospěli ke "vzájemně přijatelné částce".

V éře předchozích prezidentů obou zemí Nicolase Sarkozyho a Dmitrije Medveděva smlouvu na dodání Mistralů 17. června 2011 podepsaly ruská státní akciová společnost obchodující se zbraněmi Rosoboronexport a francouzská loďařská společnost DCNS. Loni koncem listopadu ale Paříž oznámila, že "až do dalšího oznámení" pozastavila předávání první lodě kvůli ruské roli v ukrajinské krizi.

"Takový krok není hoden Francie jako velmoci, ani jako předního dodavatele zbraní. Vzbuzuje to pochyby o spolehlivosti (Francie) jako partnera," řekl Čižov televizi Rossija 24.

Francouzský senátor Aymeri de Montesquiou, který se účastnil cesty francouzských zákonodárců do Moskvy, agentuře AFP řekl, že jednání okolo Mistralů nebyla konfliktní. "Obě strany chtějí dospět k rozumné dohodě," uvedl.

Podle náměstka ředitele Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Anatolije Pinčuka by francouzsko-ruská jednání o Mistralech měla dospět k výsledkům koncem května.

Kontrakt v odhadované výši 1,2 miliardy eur na dodávku lodí třídy Mistral, schopných přepravovat vrtulníky, tanky či výsadkové čluny a sloužit velitelským štábům, představoval největší zbrojní obchod mezi členskou zemí Severoatlantické aliance a Ruskem.

20.05.2015  ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...