1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Francouzský Total jmenoval novým šéfem Patricka Pouyannea

total logo1Paříž - Francouzská ropná společnost Total dnes jmenovala svým novým šéfem Patricka Pouyannea (51). Ten nahradí Christopha de Margerieho, který zahynul při leteckém neštěstí na letišti v Moskvě.

Pouyanne vedl v Totalu od roku 2012 divizi rafinerií a chemické výroby. U firmy působí od roku 1997.

Předsedou správní rady se podle firemního sdělení stane po de Margeriem Thierry Desmarest, který byl v letech 1995-2007 výkonným ředitelem Totalu. Funkci však bude zastávat jen do konce roku 2015, kdy na jeho místo nastoupí Pouyanne. Ten tak bude od počátku roku 2016 zastávat obě nejvyšší funkce v podniku.

Dosavadní třiašedesátiletý šéf Totalu zahynul v noci na úterý na moskevském letišti Vnukovo v letounu, který při startu narazil na vzletové dráze do vozu na odklízení sněhu. Vyšetřovatelé za příčinu považují hrubou nedbalost letištních pracovníků. Při katastrofě spolu se svým jediným cestujícím zahynuli i oba piloti a stevardka.

De Margerie se podle ruských médií zasazoval za pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem a dalšími vládními představiteli.

29.10.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...