1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Šéf jaderné skupiny Areva odstoupí ze zdravotních důvodů

Areva logoPaříž - Výkonný ředitel a předseda představenstva francouzské jaderné skupiny Areva Luc Oursel se rozhodl odstoupit ze zdravotních důvodů.

Oznámil to státem ovládaný podnik, který se v minulosti účastnil mimo jiné později zrušeného tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Areva neuvedla, kdy se pětapadesátiletý Oursel vzdá funkce, ani kdo by jej mohl nahradit, informovala agentura Reuters.

Oursel byl do vedení představenstva Arevy jmenován v roce 2011. Mandát jeho členů je pětiletý. Vláda v Paříži ale letos uvedla, že hodlá představit nový systém vedení a kontroly podniku, ve kterém má stát podíl více než 85 procent. To by znamenalo, že Ourselův současný mandát by skončil již letos v prosinci, a zdroje Reuters sdělily, že Oursel tuto změnu nemusí ustát.

Areva je silně zadlužena, má problémy s prodejem jaderných reaktorů a tlak na Oursela v posledních měsících rostl. Podnik 7. října uvedl, že v příštích dvou letech hodlá snížit kapitálové výdaje o 200 milionů eur, aby se tak pokusil posílit finanční strukturu a udržel si úvěrový rating.

Areva uvedla, že Oursel zůstane k dispozici, aby zajistil hladké předání otěží.

Areva se ucházela o zakázku na dostavbu české jaderné elektrárny Temelín, společnost ČEZ ji však předloni z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Areva se proti tomuto kroku odvolala, své odvolání však letos v dubnu stáhla poté, co ČEZ tendr zrušil.

24.10.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...