1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Budějovickému Viscofanu zdražily energie o 90 pct, šetří a chystá fotovoltaiku

solar panelČeské Budějovice - Firmě Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, stouply meziročně náklady na energie až o 90 procent. Jde o desítky milionů korun. Firma proto změnila systém, jak zvlhčuje výrobní prostory, přestala používat páru.

Chce také investovat do fotovoltaických panelů a snaží se snižovat běžnou spotřebu v provozech, řekl ČTK jednatel firmy Miloslav Kamiš.

 

Dražší elektřina nejvíc dopadá na linky, kde se vyrábí plastikové výrobky a kde je potřeba hodně energie. "Není to fatální, Viscofan je natolik silný, abychom si s tím uměli poradit. Ale nedokázal jsem si představit, že ceny mohou tak raketově nastartovat. Tím, že skončily fixované ceny, jsme se posunuli někam jinam, nárůst je víc než desetinásobný. Pokud kupujete základní věc pro výrobu desetkrát dráž než před několika roky, musí se to projevit," řekl jednatel.

 

Firma, jíž dodává energii Pražská energetika, má nakoupenou energii na příští rok jen zčásti. Snaží se tak šetřit ve více směrech. Změnila systém, jak funguje zvlhčování ve výrobě. "Potřebujeme pro výrobu prostory, které mají řízenou vlhkost a teplotu. Vodu jsme dodávali a tvořili prostřednictvím páry, teď je to bez páry, díky tomu se spotřeba snížila. Pak se začínáme bavit o věcech, proč jede dopravník, když po něm nejede žádná paleta, proč se svítí v prostoru, kde nikdo není. Je to otázka denní disciplíny. Tak jako by to měl každý řešit doma, aby nesvítil v místnostech, kde není. Ve firmě velikosti Viscofanu to přináší úspory, které nejsou malé," řekl jednatel.

 

Rostou nejen ceny energií, ale i náklady na materiál. Na trhu chybí granulát, oleje, papír, stouply dopravní náklady. "Hodně to nastartoval problém na Ukrajině. Pokud potřebujete řepkový olej, zjistíte, že všichni vaši alternativní dodavatelé zpracovávají řepkový olej z Ukrajiny. Léta se snažíme pracovat na dlouhodobých vztazích s dodavateli, teď se nám to obrovsky vyplácí: snaží se udělat něco, aby nám pomohli. Platíme výrazně víc, ale nejsme ve stavu, že bychom neměli z čeho vyrábět. Zatím jsme nemuseli zastavit výrobu," řekl jednatel. Firma letos již dvakrát zdražila.

Viscofan CZ dodává výrobky do 100 zemí, tři procenta míří do Česka. Podnik má 650 zaměstnanců. Loni měla firma tržby 6,88 miliardy korun, meziročně o půl procenta nižší. Zisk po zdanění naopak stoupl o 2,4 procenta na 798,8 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy.

07.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...