1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Humpolecký pivovar Bernard zvýší o třetinu kapacitu svých sklepů

beer2Humpolec - Humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšiřuje kvůli rostoucímu výstavu sklepy. Do dokončovaného ležáckého sklepa v těchto dnech montéři instalují 24 tanků, tedy mohutných nerezových nádrží na zrání piva.

Dohromady pojmou 9200 hektolitrů moku, čímž kapacita této části výroby piva Bernard stoupne přibližně o třetinu. Nový sklep včetně technologie bude stát 50 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Výroba nepasterizovaného piva v humpoleckém pivovaru stoupá od roku 2001. Letos se ho tam zřejmě uvaří skoro 230.000 hektolitrů, což bude rekordní výsledek. "Pivovar postupně navyšuje výstav, ale při zachování standardní kvality piva," řekl Mikulášek.

Zavedená tradiční technologie výroby vyžaduje hlavní kvašení na spilce a pak asi měsíční zrání s dokvašováním moku v ležáckém sklepě. Podle Mikuláška se teď v řadě především velkých pivovarů zavádí ekonomicky výhodnější postup s rychlejším procesem kvašení a zrání piva pouze v jedné nádrži. Ležácké tanky výrobu prodražují. "Pokud však výrobu neošidíte o tradiční výrobní postupy, dostanete poctivé české pivo," řekl.

Pivovar Bernard už zjara postavil halu na takzvané přetlačné tanky, v nichž bude hotové pivo čekat na stáčení do láhví a sudů. Teď se i tam instalují technologie. První mohutné nádrže do ležáckého sklepa dlouhé kolem deseti metrů začaly ráno přivážet kamiony od výrobce z Pacova. Do haly je přenášel velký jeřáb.

Každý z deseti největších tanků pojme 460 hektolitrů piva, dalších deset po 400 hektolitrech. Poslední čtyři tanky s objemem 150 hektolitrů, které budou usazeny ve čtvrtek, poslouží i při výrobě speciálních piv. Teprve po instalování všech nádrží může být dokončena střecha nového ležáckého sklepa.

Nové zázemí by podle mluvčího mělo začít sloužit nejpozději v březnu, protože v té době začíná pro pivovar hlavní výrobní sezona. Další investice do modernizace provozu budou následovat v nejbližších letech.

11.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...