1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nestlé v holešovské továrně omezí provoz plynové kotelny, nahradí ji čerpadly

nestle buildingHolešov - Potravinářská společnost Nestlé Česko pro letošní a příští rok plánuje v Česku investovat do obnovitelných zdrojů energií více než 100 milionů korun. Továrna v Holešově by měla postupně omezovat provoz plynových kotelen a nahradit je alternativními zdroji energie, sdělili dnes ČTK v tiskové zprávě zástupci společnosti.

 

"Aktuálně pracujeme na redukci využití kotelen a dalším snížení využívání plynu," uvedl vedoucí investic Milan Lisý. Plyn se v závodech využívá ve výrobě, na takzvaný technologický ohřev. Topení budov zajišťují tepelná čerpadla, jejichž využití chce Nestlé rozšířit. "Tepelná čerpadla mají spoustu výhod. Mají třikrát nižší spotřebu energie než plynové kotelny a můžeme je postavit blíže k výrobě, takže dochází k menším tepelným ztrátám, a místo plynu využívají elektřinu," uvedl Lisý. Od roku 2021 vyžívají všechny Nestlé závody v Česku elektřinu z obnovitelných zdrojů.

V Holešově se k vytápění kanceláří a jídelny využívá odpadní teplo nebo tepelná čerpadla. Pára se tam využívá pro technologický ohřev. "Doposud ji vyrábíme v průmyslové kotelně ze zemního plynu. Plán je kompletně, či alespoň částečně redukovat potřebu plynové kotelny a nahradit ji dalšími vysokokapacitními tepelnými čerpadly, která bychom rádi ve výrobě využili jako zdroj tepla na jedné straně a na chlazení želé na straně druhé. Tím se výrazně sníží spotřeba energie a zredukují se emise CO₂," uvedl Lisý.

Ve všech třech českých závodech, v Olomouci, Holešově a Krupce, společnost zaznamenala významnou úsporu energií, vody a množství vyprodukovaných emisí skleníkových plynů. Od roku 2013 firma ze svých závodů v Česku a na Slovensku nevyváží žádný plastový ani jiný odpad na skládky, ale recykluje ho či energeticky využívá.

Společnost Nestlé Česko předloni meziročně zvýšila zisk o 95 milionů Kč, tedy o 20 procent, na zhruba 562 milionů korun. Tržby firmě stouply o více než miliardu na zhruba 12,5 miliardy Kč. V Česku Nestlé vyrábí ve svých závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari nebo JOJO. V závodě Krupka vyrábí chlazené a mražené vegetariánské pokrmy pod značkou GardenGourmet.

01.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...