1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prazdroj zprovoznil automatickou třídicí linku na vratné lahve za 50 mil. Kč

Pilser urquellPlzeň - Plzeňský Prazdroj zprovoznil v závodě v Plzni automatickou třídicí linku na skleněné vratné lahve za 50 milionů Kč. Podle pivovaru je technologie německé firmy Vision-tec jediná v ČR, po světě jich je 20. Dokáže zkontrolovat a vytřídit 4050 přepravek za hodinu, tedy 81.000 lahví.

Systém je umí kontrolovat i v přepravkách, které sveze z obchodů, a není třeba lahve vyndavat. Automat nejdříve zkoumá strukturu a poškození přepravek, cizí předměty a pak technický stav lahví, řekl ČTK manažer plzeňského pivovaru Petr Kofroň. Dosud lahve třídilo ručně pět lidí na směně, nyní dva. Ušetření pracovníci přešli do stáčírny lahví.

Poškozené lahve a přepravky vyřadí linka z oběhu a dál pokračuje s nezávadnými kusy, které rozlišuje podle designu, barvy, etikety a rozměrů. "K ručnímu zpracování nově míří pouze přepravky s cizími předměty nebo v Česku málo používané lahve," řekl Kofroň.

Cizí přepravky nebo přepravky Prazdroje s cizími lahvemi obsluhuje dvanáctiramenná robotická ruka, která vyndavá lahve "za jízdy" a roztřídí je podle druhů a následně sama vkládá do správných přepravek příslušného pivovaru. Podle technického ředitele Prazdroje Pavla Šemíka dokáže systém plnit deset druhů přepravek různých pivovarů. "Jen loni jsme vytřídili a odvezli jiným pivovarům asi čtyři miliony prázdných lahví. Zpátky jsme od nich vykoupili téměř dva miliony našich lahví. Máme dohodu o výměně lahví s velkou částí velkých a středních tuzemských pivovarů, pod něž spadá přes 30 značek, a lahve tak umíme opravdu maximálně využít," řekl Kofroň.

Systém vratných skleněných lahví funguje v Česku podle Šemíka velmi dobře. "Přes 98 procent nám jich lidé vrátí zpátky, abychom je znovu využili. Díky tomu nemusí být stovky milionů nových lahví vůbec vyrobeny," řekl. Prázdné lahve jsou podle něj sice tříděny přímo v obchodech, ale občas se stane, že lahev skončí v jiném pivovaru, než by měla. Proto je pivovary ještě finálně dotřiďují. "Poté se lahve posílají k umytí a znovunaplnění, obaly jiných pivovarů vytřídíme a následně jim je dovezeme," řekl.

Zálohování skleněných pivních lahví se využívá od druhé poloviny 20. století. Jen Prazdroj má aktuálně v oběhu kolem 160 milionů lahví, celkově je na trhu zhruba 400 milionů skleněných vratných lahví. "Reálná životnost naší vratné lahve je šest až sedm let a v průměru se naplní dvaadvacetkrát. Po dosloužení jsou z nich opět vyrobeny lahve nové," dodal Kofroň.

26.05.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...