1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Beton Bohemia plánuje postavit betonárku v Kaplici

betonarenKaplice - Společnost ČR Beton Bohemia, která je součástí nadnárodní skupiny Kirchdorfer Gruppe, plánuje postavit novou betonárku v Kaplici na Českokrumlovsku. Měla by stát v průmyslové zóně u silnice E55.

Podle informací z radnice v sousedství už dvě konkurenční betonárky stojí. Firmy se chystají na stavbu rychlostní komunikace R3.

Jednatel společnosti ČR Beton Bohemia Stanislav Barth se k záměru výstavby odmítl vyjádřit, stejně jako k loňskému hospodářskému výsledku firmy, který ještě není ve Sbírce listin.

Podle stavebního úřadu v Kaplici by stavba měla začít v příštím roce. V informačním systému Cenia už je zveřejněn posudek k záměru. Součástí stavby jsou tři sila o objemu 60 tun. Skladován v nich bude cement a popílek, kamenivo bude na oddělených plochách. Voda bude získávána z vlastního vrtu. Při výrobě se ročně spotřebuje 20.000 tun kameniva, 2500 tun cementu, 500 tun popílku a 1,624.000 metrů krychlových vody. Celý proces výroby bude ovládat automatický řídící systém podle daných receptur.

Tržby společnosti v roce 2011 činily 141 milionů korun, meziročně klesly o skoro sedm milionů. ČR Beton Bohemia je majetkově propojena s českokrumlovskou společností Kámen s písek, TBG v Plané, MABA Prefa ve Veselí nad Lužnicí, s betonárkou v Lišově a dalšími německými společnostmi. Kirchdorfer Gruppe vlastní ČR Beton Bohemia z 80 procent.

Stavba R3 je ve stadiu příprav územního a stavebního řízení. V nejbližší době by se mělo začít s výkupy pozemků. Podle optimistických výhledů by stavba, jež spolu s dálnicí D3 řeší propojení Praha-České Budějovice-Dolní Dvořiště -státní hranice, mohla být hotová do zhruba deseti až 12 let.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...