1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bulharsko a Rumunsko vyjednávají o novém mostu přes Dunaj

bridgeBukurešť/Sofia - Bulharsko a Rumunsko začaly vyjednávat o stavbě nového mostu přes Dunaj, který by obě země spojil.

 

S odvoláním na neveřejné informace z pondělního setkání premiérů Bulharska a Rumunska Plamena Orešarského a Victora Ponty to napsal bulharský list Standart. Přes Dunaj mezi Bulharskem a Rumunskem stojí zatím jen dva mosty, jeden z padesátých let minulého století a druhý byl otevřen letos v červnu.

Nový most by měl stát mezi městy Silistra na severovýchodě Bulharska a Calaraši na jihovýchodě Rumunska. O podmínkách prozatím vlády vyjednávají, financován by však podle serveru novinite.com měl být v rámci projektu PPP, tedy ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru. Zájem o investici prý již projevila jistá rumunská společnost.

Spojení mezi Rumunskem a Bulharskem, které patří k nejchudším členům Evropské unie, nejnověji zajišťuje most mezi Vidinem na severozápadě Bulharska a rumunským Calafatem. Měří celkem 3598 metru, z toho 1791 metru se klene přímo nad veletokem.

První most přes Dunaj mezi Rumunskem a Bulharskem stojí mezi severobulharským městem Ruse a rumunským Giurgiu. Byl postaven v roce 1954 a je dlouhý 2223 metrů.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...