1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Cementu Hranice loni kvůli krizi stavebnictví klesly tržby i zisk

CementHranice - Společnosti Cement Hranice loni kvůli recesi stavebnictví v Česku i okolních zemích klesly tržby meziročně o 15,7 procenta z 1,461 miliardy korun v roce 2012 na 1,232 miliardy korun.

Zisk hranického výrobce cementu se snížil z 358 milionů korun v roce 2012 na 343 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy Cementu Hranice.

"České stavebnictví se propadalo už pátým rokem v řadě. Oproti roku 2008, kdy dosáhlo svého maxima, už celkově kleslo o více než čtvrtinu. I loni celý segment nadále sužovala ekonomická recese, a to se odrazilo i ve výsledcích naší společnosti," komentoval hospodaření předseda představenstva Cementu Hranice Jaroslav Chmela, podle kterého stavebnictví se potýká s nedostatkem státních i soukromých zakázek.

Podle údajů společnosti Českomoravský cement, která je největším producentem cementu v zemi, byla loni celková spotřeba cementu nejnižší v historii ČR, tedy od roku 1993. Meziročně klesla o šest procent na 3,2 milionu tun. Oproti roku 2008 to znamená pokles o více než 35 procent.

Prodej Cementu Hranice včetně exportu se v roce 2013 ve srovnání s předchozím rokem snížil téměř o 17 procent. V tuzemsku firma zaznamenala snížení prodeje o 15 procent. "Prodeje na export klesly o více než 21 procent, a to hlavně kvůli nepříznivému vývoji na trhu v Polsku, kde jsme zaznamenali propad o více než 30 procent," upozornil Chmela.

Slabší prodej se loni podle Chmely odrazil také v nižším zisku Cementu Hranice, jehož pokles zmírnily peníze inkasované z prodeje nevyužívaných pozemků v ostravském areálu firmy. Ve finančních plánech na letošní rok vedení Cementu Hranice kvůli špatné kondici stavebnictví počítá se stagnací či mírných růstem prodeje.

Jediným vlastníkem společnosti Cement Hranice je německá firma Dyckerhoff AG. Hranický výrobce cementu loni zaměstnával v průměru 166 lidí.

02.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...