1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČR Beton Bohemia platí za cement meziročně až o 40 pct víc, nově dodává na D3

betonarenČeský Krumlov - Firma ČR Beton Bohemia platí za cement, který na trhu chybí, meziročně o 30 až 40 procent víc. Vyšší náklady se jí daří na zákazníky přenášet jen částečně. Za první pololetí měla společnost obrat 75 milionů. Investovala deset milionů, předělala betonárku ve Strakonicích.

Nově začala firma z betonárny v Kaplici dodávat pro úsek dálnice D3 Třebonín - Kaplice. ČTK to řekl jeden z jednatelů a spoluvlastník firmy Otakar Veselý.

"Energetické, palivové příplatky a ceny emisních povolenek se nejvíc projevují v nedostatku cementu. Ti, co vyrábí cement, platí tyto poplatky, a my tak u některých druhů cementu platíme o třicet až čtyřicet procent víc. Navíc betonářský trh je silně přeplněný a musíme prodávat za hrozně nízké ceny," řekl jednatel. Vyšší náklady nemůže firma do cen promítnout vždy, do nových smluv ale dává inflační doložky.

Loni firmě s 38 zaměstnanci klesly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží meziročně o 11,5 procenta na 149,4 milionu. Čistý zisk se snížil o necelých 17 procent na 3,7 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma měla hlavně drobné zakázky a pak pro několik velkých staveb kolem Lipna. Mezi větší patřily Molo Lipno Resort, bytové domy na Lipně a datové centrum ve Veselí nad Lužnicí.

"Lipensko, kde se stále ve velkém staví rekreační komplexy, je pro nás klíčové. Pak dálnice D4 kolem Mirotic," řekl Veselý. Firma také začala dodávat beton pro část D3 Třebonín - Kaplice. V Kaplici právě kvůli rozestavěné dálnici otevřela v roce 2019 novou betonárnu za 20 milionů korun. "Rychle jsme se s ní dostali na trh," uvedl jednatel. Betonárku na Lipně zmodernizovala firma před třemi lety.

ČR Beton Bohemia vyrábí, dopravuje a ukládá beton. V Jihočeském kraji provozuje osm betonáren a dodává betonové směsi. ČR Beton Bohemia sídlící v Českém Krumlově funguje od roku 1999. Dosud vyrobila přes milion metrů krychlových betonu.

Firmu vlastní z 80 procent rakouská skupina Kirchdorfer Gruppe a z 20 procent Veselý. Skupina Kirchdorfer Gruppe má 1900 zaměstnanců ve 13 zemích a roční obrat přes 250 milionů eur (asi 6,1 miliardy Kč).

31.08.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...