1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ekospol jednal se zástupci běloruských firem, investice neplánuje

Zeriav1Praha - Vedení developerské společnosti Ekospol se setkalo s delegací čtyř desítek zástupců běloruských státních firem a úřadů. Podle informací ČTK jednali o možné spolupráci, investice v Bělorusku však český stavitel bytů zatím neplánuje.

"Sami nás oslovili s přáním setkat se s námi a prohlédnout si některé naše projekty. Zajímal je hlavně proces při výstavbě, od koupě pozemku po předání hotových bytů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Ekospolu Evžen Korec s tím, že podobných návštěv je několik ročně.

Při prezentaci si Korec mimo jiné postěžoval na neúměrně dlouhou dobu při získávání územního rozhodnutí a stavebního povolení v Česku. V Bělorusku, které je pokládáno za poslední evropskou diktaturu, je to ale ještě horší. "Aby se v Bělorusku stavba vůbec zahájila, potřebuje investor 162 podpisů od různých lidí. V průběhu procesu se k plánované výstavbě vyjadřuje například ekolog, architekt, projektant, městská část či státní dozor," uvedl zástupce hlavního státního stavebního inspektora Minské oblasti Ivan Lapatsik.

Právě tyto legislativní problémy budou pro Ekospol spolu s nepřehlednou politickou situací v zemi zřejmě hlavním důvodem, proč se do investic v Bělorusku nepustí. A to i přes to, že bytová výstavba v zemi zažívá podle Lapatsika boom. "Jen v Minsku se loni postavil jeden milion metrů čtverečních bytů, z toho na soukromé firmy připadalo 30 až 40 procent," řekl Lapatsik. Při průměrné rozloze 50 metrů čtverečních by to činilo 6000 až 8000 nových bytů. V Praze developeři loni prodali něco málo přes pět tisíc nových bytů.

Dalším problémem je dostupnost bydlení pro obyčejné Bělorusy. "Hypotéky jako takové u nás prakticky neexistují. Na koupi bytu banky poskytují pouze půjčky, jejichž úroky začínají na 37 procentech ročně," upozornil Lapatsik, podle nějž se sice začínají objevovat první hypoteční projekty, ale i u nich roční úroky neklesnou pod 23 procent.

Podobně nereálně Korec vidí také možnost, že by Ekospol v nejbližší době expandoval do Ruska nebo Číny. Minulý rok o této možnosti jednal se zástupci ENCO Group z Ťumenské oblasti na Sibiři či SIDL Group z čínské Šanghaje, letos květnu do Prahy rovněž zavítali zástupci Atomstrojkomplexu z Uralu. "V horizontu pěti let vstup na tyto trhy neplánujeme," řekl ČTK Korec.

Reálnější prý jsou investice v nejbližších zemích. "Díváme se po příležitostech také mimo Českou republiku, hlavně v okolních zemích. Zvažujeme naše možnosti, všechny plusy a mínusy," nevyloučil zahraniční expanzi Korec. "Aktuálně na stole ale nic není," zdůraznil šéf Ekospolu.

19.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...