1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firma postavila na letišti v Mošnově nový hangár za 30 milionů

hangarOstrava - Ostravská společnost Elmontex postavila na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku pro svou leteckou divizi Elmontex Air hangár s administrativní budovou za 30 milionů korun.

Ve spolupráci se společností Letiště Ostrava otevře i terminál všeobecného letectví pro soukromou individuální dopravu. Zástupci firmy o tom informovali na tiskové konferenci v Ostravě. Otevření nové budovy je naplánováno na 12. prosince, terminál by měl začít fungovat příští rok v létě.

"Terminál jsme vybudovali na základě potřeby oddělit soukromou, privátní a výcvikovou leteckou dopravu od té velké obchodní letecké, tak aby klientela z řad VIP nebo majitelů letounů nemusela podstupovat zdlouhavé procedury v hlavním terminálu budovy," řekl letový manažer Elmontex Air Petr Buček.

Ředitel mošnovského letiště Pavel Schneider řekl, že vybudování nové budovy přivítal. "Pro letiště je to obrovský přínos, protože trpí nedostatkem hangárovacích ploch. Bude to další krok k tomu, aby se letiště rozvíjelo i v jiných oblastech, než je velké letectví," řekl Schneider. Plocha nového hangáru je zhruba 1100 metrů čtverečních.

Předseda představenstva Elmontexu Miloslav Kašík řekl, že plného provozu chce firma dosáhnout v létě. Sídlo letecké divize poskytne také zázemí pro takzvané handlingové služby pro posádky letadel. "Je to například zabezpečení letadla na ploše, přeprava cestujících, posádky a zavazadel mezi letadlem a letištní budovou, zajištění paliva a úklidu letadla či navigační a předletová příprava," uvedl Buček.

Novinkou bude také poskytování certifikovaného servisu pro sportovní letadla, který dosud v Moravskoslezském kraji nebyl k dispozici. Firma chce na letiště přivést i vrtulníkovou školu. Očekává, že poskytované preventivní kontroly i opravárenské služby budou využívat také majitelé malých letadel z Polska a Slovenska.

V proskleném přízemí nové budovy se počítá s kavárnou, na střeše je vyhlídková terasa. Novostavbu, která kvůli podloží stojí celá na pilotách, tvoří ocelový skelet opláštěný sendvičovými panely. "Při tolika funkcích a provozech se podařilo udržet novostavbu v jednoduchém tvaru včetně fasád. Je to taková obyčejná krabička," řekl ostravský architekt Jiří Halfar, který stavbu navrhoval.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...