1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Holcim a Lafarge prodávají majetek, aby před fúzí vyhověly úřadům

Holcim truckPaříž - Švýcarská společnost Holcim a francouzský podnik Lafarge plánují prodat část majetku, který mají v Evropě a jinde ve světě, aby získaly souhlas regulátorů s plánovanou fúzí.

Holcim, který stejně jako Lafarge podniká i v České republice, se tak například chce zbavit všech svých aktivit ve Francii. Obě firmy zároveň oznámily, že odprodej zasáhne asi 10.000 pracovníků. Je to skoro osm procent jejich celkové pracovní síly.

Obě firmy se musí zbavit aktiv, která vytvářejí roční příjem zhruba pět miliard eur (asi 137,2 miliardy Kč), aby si zajistily podporu antimonopolních úřadů s plánovanou megafúzí. Z ní má vzejít globální jednička na trhu s cementem. Firmy oznámily, že budou hledat zájemce o převzetí svých aktivit v Brazílii, Kanadě, na Filipínách, v Maďarsku, Rakousku, Rumunsku, Srbsku, Velké Británii a v dalších zemích. Podniky v České republice ve společném prohlášení zveřejněném na webu obou firem zmíněny nejsou.

Generální ředitel společnosti Holcim Bernard Fontana podle agentury Reuters uvedl, že zájem vyjádřilo už asi 50 potenciálních kupců. Jednání mají podle něj začít brzy.

Aktiva byla podle Fontany vybrána podle toho, jak se překrývají z hlediska geografie a zaměření činnosti, a jak rychle by se daly prodat za dobrou cenu. "Tento seznam obsahuje většinu aktiv, u kterých obě společnosti uvažují o odprodeji v rámci plánované fúze. Další odprodeje budou zveřejněny v pravý čas," sdělil Fontana během rozhovoru s novináři.

Jednou ze součástí určených k prodeji je společný podnik Lafarge Tarmac, který má Lafarge s těžební skupinou Anglo American. Tato skupina dnes uvedla, že Lafarge hodlá prodat svůj poloviční podíl v tomto podniku za nejméně 885 milionů liber (30,6 miliardy Kč), takže francouzská firma se pak bude moci zbavit této divize jako celku. Prodej firmy Lafarge Tarmac, která dodává stavební materiál jako je cement či asfalt, závisí na úspěšném průběhu celé fúze.

Firmy Holcim i Lafarge, které jsou předními výrobci cementu na světě, informovaly o vzájemném jednání o fúzi v dubnu. Transakcí vznikne kolos s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Po sloučení by podnik měl zhruba 130.000 zaměstnanců.

Lafarge v současnosti zaměstnává kolem 65.000 lidí v 64 zemích světa. V České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

Holcim má ve zhruba 70 zemích světa kolem 71.000 zaměstnanců. V Česku má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku a patří mezi přední české producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Loni se Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy.

Dokončení fúze obou firem se očekává v první polovině příštího roku. Transakci budou podle všeho zevrubně zkoumat antimonopolní úřady ve zhruba 15 zemích, a rovněž Evropská komise.

08.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...