1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lafarge a Holcim jednají o fúzi do světové cementárenské jedničky

Holcim truckPaříž/Curych - Francouzský výrobce cementu Lafarge a jeho švýcarský konkurent Holcim jednají o možnosti vzájemné fúze, z níž by vzešla světová jednička na trhu cementu. Plyne to ze sdělení Lafarge. Obě skupiny mají cementárny i v Česku.

Podle sdělení se zatím obě společnosti na spojení nedohodly a není ani zaručeno, že se dohodnou. "Lafarge a Holcim jsou přesvědčeny, že je dobrý důvod uvažovat o možné fúzi, která by významně prospěla zákazníkům, zaměstnancům i akcionářům," uvedla Lafarge. Jednání jsou podle firmy založena na principu "fúze rovnocenných partnerů", kteří se výrazně doplňují a mají k sobě kulturně blízko.

Ze spojení by vznikla firma s tržní hodnotou přes 50 miliard dolarů (asi bilion korun), vypočítala agentura Reuters. Byla by to letos dosud největší taková akvizice v Evropě.

Akcie Lafarge na zprávu reagovaly vzestupem o více než osm procent a dostaly se na maximum za více než čtyři roky. Akcie Holcim získaly rovněž přes osm procent. Fúze umožní oběma společnostem srazit náklady a omezit výrobní kapacity, jejichž přebytky akcie obou skupin v posledních letech srážely dolů.

Fůze umožní firmám rovněž snížit zadluženost z minulých velkých akvizic. Lafarge v roce 2008 koupila egyptskou Orascom Cement za 8,8 miliardy eur (241 miliard Kč) a Holcim v roce 2005 zaplatila 3,4 miliardy dolarů za britskou Aggregate Industries.

Lafarge v České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku. Holcim patří na českém trhu patří mezi přední producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin a má zde 24 provozoven s ročním obratem až 2,5 miliardy korun.

Loni se ale Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy. Minulý měsíc transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

07.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...