1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Miliardový projekt OHL ŽS v Rusku v nejbližší době nezačne

ohl-zs logoBrno - Stavba železnic na Uralu pod vedením brněnské OHL ŽS za desítky miliard korun v nejbližší době nezačne. Projekt stále nemá ruské státní garance. Vyplývá to z vyjádření OHL ŽS pro ČTK.

Projekt se táhne už několik let. Česká strana měla postavit železnice za 55 miliard korun.

"V současné době čekáme na vystavení ruské státní garance, případně jiného typu garance návratu úvěru, bez kterého není financování této velké stavby možné. Jednání stále probíhají, začátek stavebních prací však nelze odhadnout," řekl ČTK vedoucí kanceláře generálního ředitele OHL ŽS Tomáš Psota.

Firma v minulosti několikrát avizovala, že se už začne stavět, pokaždé z toho ale sešlo s tím, že projekt zdržuje nevyřešené financování.

Pokud projekt nakonec bude realizován, začne se stavět patrně na podzim. V létě není možné na Sibiři pracovat kvůli rozbahněnému terénu. Výstavba je plánována na čtyři roky, financování na více než deset let. Česká strana má postavit v Rusku asi 400 kilometrů železničních tratí na trase Obskaja - Salechard - Nadym. V minulosti uváděla, že chce využít znalostí svých kolegů z mateřské španělské OHL z prací v Kanadě.

Projekt je jedním z největších, který české firmy v Rusku mají dělat. Rámcovou smlouvu podepsali zástupci OHL ŽS a Jamalské železniční společnosti už v prosinci 2011 v Praze při návštěvě tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Cílem projektu je postavit železnici v místech, kde jsou bohatá rudná naleziště. Železnice se má stavět i tam, kde byly v minulosti gulagy a kde jsou nepoužívané tratě, které stavěli vězni z dob komunismu. OHL ŽS plánuje, že zachované náspy tratí využije.

OHL ŽS má v Rusku rozjednáno i několik menších projektů, kde je investorem veřejná správa. "Zatím se k nim nemůžeme blíže vyjadřovat, abychom neohrozili probíhající jednání," uvedl Psota. Aktivní je firma i v Kazachstánu, kde staví most přes řeku Ili. "Mimo tento projekt plánujeme účast na dalších zakázkách na území Kazachstánu, zejména v segmentu silniční infrastruktury," dodal Psota.

Pětka českého stavebnictví letos plánuje růst výnosů na více než deset miliard korun. Čistý zisk společnosti má letos překročit 100 milionů korun. OHL ŽS zaměstnává zhruba 1400 lidí. Oproti roku 2008, kdy začala hospodářská krize, je to o 300 pracovníků méně.

17.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...