1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ministerstvo chce zahájit první PPP projekt na R4 do konce roku

dialnicny mostPraha - Ministerstvo dopravy chce první z plánovaných projektů se zapojením soukromého kapitálu (PPP) spustit ještě letos.

Nejvíce připravená je výstavba zbývajících 32 kilometrů rychlostní silnice R4 směřující z Prahy do Příbrami a dále do Strakonic. Zahájit předkvalifikaci pro soukromé koncesionáře chce úřad do konce letošního roku a napřesrok hodlá spustit standardní výběrové řízení. Na dnešní konferenci věnované PPP projektům to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Úřad chce PPP projekty použít u dokončení rychlostních silnic R4 a R7 vedoucí z Prahy do Chomutova. Náklady na jejich dostavbu úřad vyčíslil na 7,5 miliardy korun v případě R4 a zhruba devět miliard korun v případě R7. Tyto komunikace nejsou součástí prioritní transevropské silniční sítě, a není proto na jejich výstavbu možné využít ve velké míře evropské dotace. Naopak pro výstavbu železničního spojení z Prahy na letiště, o kterém se v minulosti rovněž v souvislosti s PPP projekty hovořilo, úřad s využitím soukromého kapitálu neuvažuje. Může ji totiž spolufinancovat z evropských peněz, dodal ministr.

Podle jeho náměstka Tomáše Čočka nemá úřad při výstavbě komunikací problém s nedostatkem peněz. Naopak od partnerství s privátními subjekty očekává přidanou hodnotu v podobě rychlejší a kvalitnější výstavby a následně odpovědnější správy hotových komunikací. PPP projekty fungují tak, že na místo státu komunikaci postaví soukromý investor, který následně od státu dostává peníze za to, že ji provozuje a udržuje v chodu.

Dalším důvodem, proč se chce úřad do projektů PPP nyní pustit, je skutečnost, že hlavní tok dotací z EU v roce 2023 vyschne. Do té doby je potřeba, aby se stát naučil při výstavbě využívat i jiné prostředky, než je standardní způsob zadávání výstavby, jako je tomu dnes, doplnil Čoček.

Pro výstavbu nových úseků 84 kilometrů dlouhé R4 má resort dopravy k dispozici všechna územní rozhodnutí, v současnosti pracuje na výkupu pozemků a dokumentech pro získání stavebních povolení, uvedl Čoček. Ve srovnání s tím nemá dosud ještě R7 , u které je potřeba dostavit 39 kilometrů, vyřešená všechna územní rozhodnutí. To by se mělo zvládnout do roku 2016, dodal.

V minulosti se stát pokoušel o zapojení soukromého kapitálu při výstavbě komunikací R47 u Ostravy a částí jihočeské D3. Podle ministerstva byla hlavním problémem, proč tyto stavby nakonec soukromý investor nebudoval, nedostatečná připravenost projektů a v případě D3 rovněž potřeba prioritně čerpat peníze z EU. Prvky PPP má i současný systém na výběr mýtného systému, kdy soukromá společnost postavila na své náklady síť mýtných bran a po předem sjednanou dobu ji pro stát provozuje.

17.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...