1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na stavbu obchvatu Chrudimi je letos více než půl miliardy korun

road constructionChrudim - Na stavbu obchvatu Chrudimi mají letos silničáři více než půl miliardy korun. Dlouho odkládaná stavba by měla být hotová na konci příštího roku. ČTK to sdělila Hana Jarolímová z pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Chrudim je zahlcená tranzitní dopravou a moderní silnice zatím končí před městem.

Přeložka silnice I/37 za více než 1,5 miliardy korun se začala stavět loni v březnu včetně mostní estakády, která překlene údolí řeky Chrudimky a železniční trať do Hrochova Týnce. Obchvat má začít v Medlešicích u Pardubic a vyústit za Chrudimí mimoúrovňovou křižovatkou u silnice I/17, která vede do Vysokého Mýta.

Obchvat bude dlouhý 5,85 kilometru. V minulých letech se silničářům podařilo dokončit přeložky inženýrských sítí a horkovodu. Archeologové v místech budoucí silnice udělali záchranné průzkumy. Většinu stavebních povolení už silničáři mají, dodala Jarolímová.

"V roce 1996 byla namalována v územním plánu východní varianta trasy obchvatu. V roce 2006 skončily práce na obchvatu u Medlešic s tím, že stavební práce budou následně pokračovat, což se podařilo až v loňském roce," uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Další část obchvatu, který dál míjí Chrudim a ještě Slatiňany, silničáři připravují. Letos mají na tuto stavbu v rozpočtu deset milionů korun. Zatím se jim podařilo vykoupit deset procent pozemků. Letos budou pokračovat ve výkupech a připravovat dokumentaci pro stavební povolení. Výkupy pozemků obecně komplikuje podstatně nižší cena, která loni významně klesla. Pokračování přeložky silnice I/37 má měřit přes 4,5 kilometru a výstavba se plánuje v letech 2016 až 2018. Rozpočet stavby silničáři odhadují na 386 milionů korun.

"Chci být mírným optimistou a věřím, že se ceny pozemků vrátí aspoň do dřívější částky. Nelze měnit pravidla hry tak zásadně, majitelé pozemků nic nemotivuje k tomu, aby svůj majetek prodali," řekl Řezníček. Podle starosty by bylo ideální, kdyby stát získal na druhou část obchvatu evropské dotace. Tím by se zvýšila šance, že se v plánované době skutečně stavba uskuteční, dodal.

05.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...