1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na Vysočině půjdou miliony do přestavby vlakové tratě na Žďársku

Railway 1Jihlava - Na Vysočině letos Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investuje stovky milionů korun do modernizace železnice mezi Ostrovem nad Oslavou a Skleným nad Oslavou na Žďársku.

Výluky na této rychlíkové trati, která přes 60 let spojuje Brno s Havlíčkovým Brodem, se předpokládají od srpna do začátku prosince. ČTK to sdělil Marek Illiaš z odboru komunikace SŽDC.

Rekonstrukce se asi v osmikilometrovém úseku mezi Ostrovem a Skleným bude týkat obou kolejí. "Probíhat bude při zachování provozu vždy po jedné koleji," uvedl Illiaš. Náklady na celou stavbu se předpokládají do jedné miliardy korun. Dělníci budou muset předělat železniční svršek a spodek i trakční vedení. Budou upravovat mostky a propustky pod tratí, a také inženýrské sítě. Součástí projektu je rekonstrukce zastávky Laštovičky.

SŽDC letos na Vysočině chystá podstatně větší investice než vloni, kdy za modernizaci tratí v kraji zaplatila 103 milionů Kč. Kromě přestavby tratě na Žďársku se zlepší i trakční napájecí stanice v Havlíčkově Brodě, Ostrově nad Oslavou a Golčově Jeníkově. Podle pokynů správy dopravní cesty budou rovněž pracovníci zajišťovat některé skály u tratí, aby z nich nepadalo kamení.

Naopak několik let slibované revitalizace stoleté dráhy se zatím nedočkají obce u trati mezi Kostelcem u Jihlavy a jihočeskými Slavonicemi. Během léta se vlaky plní turisty, které kromě Slavonic láká hlavně Telč s památkami UNESCO. Cestování na trati dlouhé kolem 50 kilometrů teď trvá nejméně 1,5 hodiny. Díky modernizaci zařízení by bylo možné zvýšit traťovou rychlost, uvedla dříve správa dopravní cesty. Illiaš nyní ČTK sdělil, že tato stavba je stále ve fázi přípravné dokumentace. Termíny realizace zatím nebyly stanoveny.

03.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...