1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

O stavbu dálnice mezi Přerovem a Lipníkem má zájem 12 firem

road constructionPraha - Na stavbě jednoho z posledních chybějících úseků dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou může stát výrazně ušetřit.

Do soutěže na stavbu, jejíž hodnotu odhadlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na 4,9 miliardy korun, se přihlásilo celkem 12 firem a sdružení. Ty nabízejí ceny většinou v rozmezí od 2,7 do 3,5 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nižší nabídky proti projektové ceně si ŘSD vysvětluje podobně jako v minulosti snížením množství státních stavebních zakázek a s tím spojeným větším konkurenčním tlakem. "Daří se soutěžit ceny v rozmezí 60 až 75 procent očekávané vyhlášené ceny. Není to ale tak, že by tyto ceny byly neracionálně vysoko, ale opravdu jde o to, že konkurence a hlad po zakázkách je veliký, uvedl Rýdl.

Novostavba 14 kilometrů dálnice z Přerova do Lipníku je jednou z největších stavebních zakázek na tuzemských silnicích za poslední roky. Zakázku na stavbu dálnice mezi Přerovem a Lipníkem vypsalo ředitelství už v roce 2012, o rok později ale původní tendr zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že ŘSD v něm neposkytlo stavebním firmám dostatek času pro získání potřebných oprávnění, které po uchazečích požadovalo.

V Česku na celé D1 vedoucí v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat u Přerova úsek z Říkovic do Lipníka nad Bečvou. Úsek mezi Přerovem a Lipníkem je částí této chybějící trasy.

13.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...