1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Obsazenost parků je vysoká, na volné prostory jsou firmy ochotné si počkat

Indrustrial hall in progresPraha - Na kvalitní skladové nebo výrobní prostory se vyplatí počkat. Dnes to ani jinak nejde, poptávka firem je vysoká a obsazenost P3 parků dosáhla v září téměř 100 %.

Přesto se najdou lokality, které jsou pro firmy atraktivní a volná místa aktuálně nabízejí, jako třeba P3 Prague D8 či nově vznikající prostory v P3 Lovosice a P3 Mladá Boleslav.

Rychlost, jakou se daří obsazovat uvolněné prostory, je rekordní. Standardem už dnes je, že se se zájemci podepisují smlouvy v době, kdy v hale působí ještě předchozí nájemce. „Zatímco dřív prázdný prostor čekal tři měsíce na nového nájemce, dnes může nájemce čekat i tři až šest měsíců na volný prostor,“ říká Jan Andrus, Senior Leasing Manager P3 v České republice.

Někdy se prostor průmyslového provozu uvolní jako na zavolanou. To je případ plzeňského P3 parku, ve kterém téměř ihned po uvolnění prostory o rozloze 4500 m2 přivítaly nového nájemce. Výrobní firma rychle hledala místo, kam by přesunula své zázemí, které už v lokalitě měla vybudované. Součástí budovy jsou i nezvykle velké kanceláře (1000 m2) pro stovku inženýrů. A právě to bylo pro společnost podstatné. V regionu se totiž podařilo nejen dočasně zachovat výrobu, ale také vytvořit zázemí pro vývoj a hlavně zkušené, kvalifikované zaměstnance.

Čím atraktivnější lokalita, tím vyšší obsazenost. Například haly v P3 Prague D1 mají rekordní vytíženost, některé z nich jsou obsazeny nepřetržitě více než 10 let. Mezi dlouhodobé spokojené zákazníky patří například přepravní společnost HOPI, která svou nájemní smlouvu na 46 000 m2 nedávno opět prodloužila. V blízkosti nejdůležitější české dálnice působí již 12 let. Prodloužení nájemní smlouvy na 11 000 m2 se podařilo dojednat v parku P3 Prague Horní Počernice i se společností HP Tronic, která zastřešuje značky jako Datart nebo Euronics.

K tomu, aby se haly dařilo rychle zaplnit, je zapotřebí také flexibilní přístup a dobrá komunikace s nájemci. Hezkým příkladem spolupráce je hala F v P3 Prague Horní Počernice, o kterou se dlouhodobě dělí PNS a Barvy Laky. Poštovní a novinová společnost si do dalšího období najímá menší prostor, a tak P3 mohla uvolněné metry čtvereční nabídnout sousedovi, jenž možnost rozšíření plochy velmi uvítal. „Přestože PNS i Barvy Laky mají naprosto odlišné provozy, stačily menší technické úpravy a obě společnosti už pokračují v novém uspořádání. To mimochodem ukazuje, jak jsou naše haly multifunkční,“ uzavírá Jan Andrus.

01.10.2019

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...