1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Panamský průplav dostaví Španělé, Panama uhradí část nákladů

panama-canalPanamá/Madrid - Dosud ohrožené dostavbě nové části Panamského průplavu již nestojí nic v cestě. Panamská vláda se dohodla na jejím pokračování s konsorciem stavebních firem vedených španělskou společností Sacyr.

Panama v rámci dohody uhradí část nově vzniklých nákladů, které byly předmětem sporu, uvedla agentura AP.

Rozšíření průplavu ohrozil požadavek firem na uhrazení nově vzniklých nákladů ve výši 1,2 miliardy eur (přes 32 miliard korun). Panamský úřad PCA spravující kanál nechtěl o doplacení peněz ani slyšet a práce na rozšíření kanálu se počátkem února zastavily. Panamská vláda tehdy pohrozila, že na dokončení stavby najme nové firmy, Španělé zase tvrdili, že je v ohrožení až 10.000 pracovních míst.

Nyní se obě strany shodly na urovnání sporu. Dohoda "vyřešila záležitost financování dostavby kanálu včetně nových nákladů ve výši 1,2 miliardy eur", uvedl dnes Sacyr v prohlášení. PCA předtím sdělila, že Panama i konsorcium se budou v první fázi podílet na nových nákladech částkou 100 milionů dolarů.

Panamským průplavem prochází asi pět procent veškeré světové námořní dopravy, kapacita sto let staré stavby už ale nestačí. Úřad PCA vyhlásil v roce 2009 soutěž na rozšíření průplavu, kterou vyhrálo konsorcium firem v čele se španělskou společností Sacyr. Vítězné sdružení vyhrálo s cenou 3,2 miliardy dolarů, která byla výrazně nižší, než kolik nabízela konkurence i kolik činil odhad samotného úřadu. Ten činil 3,8 miliardy dolarů.

Sacyr ale na přelomu roku přišel s tvrzením, že dostal od úřadu PCA nepřesné informace o řadě věcí souvisejících se stavbou a že zároveň nepředvídatelně vzrostly náklady o další 1,2 miliardy eur. Kritici Španělům vyčítají, že již v době soutěže údajně věděli, že za nabídnutou cenu nemohou stavbu dokončit.

Podle původních plánů měl být kanál rozšířen již začátkem příštího roku, podle nově uzavřené dohody se termín posouvá na jeho konec.

01.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...