1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeň dokončila stavbu kanalizace a vodovodu v Koterově za více než 250 mil.

water energyPlzeň  - Plzeň dokončila stavbu kanalizace a vodovodu v okrajové městské části Koterov za 254 milionů korun s DPH. Koterov, kde žije přes 2300 obyvatel, dosud splaškovou kanalizaci neměl a o stavbu usiloval 20 let. Dešťová voda byla svedená do Úslavy.

Součástí stavby, která trvala víc než dva roky, byly úpravy povrchů komunikací a chodníky, řekl dnes ČTK šéf městského odboru investic Pavel Grisník. Podle něj je to třetí největší akce města za poslední čtyři roky - po dokončovaném technologickém centru TechTower a hotových 18 bytových domech na Zátiší.

Podle primátora Pavla Šindeláře (ODS) je tak území Koterova připravené na další rozvoj. "Kromě kanalizace a vodovodu jsme zrekonstruovali celou lokalitu kromě návsi, kterou před deseti lety obnovil obvod Plzeň 2," řekl.

Podle Grisníka tvořila kanalizace zhruba dvě třetiny ceny díla. "Odkanalizoval se celý Koterov a jsou tam také připravené větve pro rozvojové plochy. Dešťová kanalizace tu sice byla, ale v různých stavech. Spousta lidí do ní byla připojená i s přepadem ze žumpy," uvedl. Nový vodovod pokryl území, které nebylo zásobované. Podle Grisníka je teď možné v Koterově připojit vyšší stovky nových obyvatel.

Místostarostka obvodu Plzeň 2 Eva Trůková (ODS) řekla, že v atraktivní oblasti jsou plochy pro další výstavbu bytů. "Chceme dále zlepšovat prostor za Koterovem, aby měli lidé více možností relaxovat po práci," uvedla. Obvod teď dobuduje cyklostezku se Starého Plzence, která končí u řeky. Propojí se podél Úslavy a povede dál do Božkova, Lobez a do centra.

"Cenu stavby se nám podařilo udržet, což je v dnešní době razantního zdražování stavebních materiálů až neuvěřitelné. Gró prací probíhalo v roce 2020 a 2021, kdy byly ceny ještě rozumné. Ale začínat dneska, tak se bavíme o 400 milionech, protože ceny některých materiálů se zvedly až o 70 procent," řekl jednatel dodavatelské firmy Stavmonta Plzeň Milan Leška. Zvýšení ceny o vícepráce činilo za více než dva roky jen 1,5 milionu korun. Podle Lešky se vybudovalo přes 2,8 km splaškové a stejná délka dešťové kanalizace a přes 1,8 km vodovodu.

Splaškovou kanalizaci napojilo město na úslavský kanalizační sběrač, strategickou ekologickou investici, která zajišťuje odkanalizování a rozvoj okrajové části Božkov, části Lobez a Bručné a komerční zóny u obchodního centra Olympia.

V Plzni chybí ještě kanalizace a vodovod v okrajových částech Malesice a Výsluní a vodovod v Liticích, který podle Šindeláře přijde v nových cenách na 150 až 160 milionů korun. "Podařilo se nám získat po vyvlastnění pozemek od posledního vlastníka, který nám blokoval výstavbu vodojemu, takže teď máme povinnost stavbu do dvou let zahájit, budeme ji realizovat jako první," řekl.

Malesice a Výsluní jsou podle primátora na stejné startovní čáře. "Máme části pod stavebním povolením a čekáme zejména na dotace," uvedl. Všechny čtyři etapy v Malesicích přijdou v nových cenách zhruba na 600 milionů Kč. Na Výsluní to budou dvě etapy, první za 700 až 800 milionů má stavební povolení a její část už také projekt pro soutěž na dodavatele. Druhá etapa až za 1,1 miliardy korun má studii proveditelnosti. "Na příští rok budu žádat zastupitelstvo o peníze na projektovou dokumentaci pro územní řízení," uvedl Grisník. Dvouletá stavba by měla začít v roce 2024.

08.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...