1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňská firma Berger Bohemia staví v Praze ve Zličíně 330 bytů

panelak 2Plzeň - Plzeňská firma Berger Bohemia staví v Praze ve Zličíně tři domy celkem s 330 byty za více než 400 milionů korun. Jde o největší bytový projekt firmy za poslední léta. Oživení oboru ale necítí. ČTK to řekl generální ředitel Zdeněk Pilík.

"Měli bychom být hotovi na přelomu listopadu a prosince. Zkolaudováno musí být do konce ledna příštího roku, kdy začneme předávat byty kupcům," uvedl. Developerem je Central Group. Podobné velké bytové projekty vznikají nyní podle Pilíka jen v Praze.

Berger Bohemia letos plánuje obrat 1,4 miliardy korun, meziročně o 100 milionů korun více. "Další bytové projekty už nerealizujeme. Nejsou úplně nejlukrativnější," uvedl ředitel. Ziskovost je podle něj hlavně tlakem investorů stlačená na úplné dno.

"Tím, že máme pozemní i silniční stavitelství, tak dokážeme vždy tou druhou divizí nějaký výkyv překlenout," řekl. Kvůli tomu, že v posledních třech letech nebylo tolik silničních projektů, tak firma posílila obrat u pozemních staveb, hlavně průmyslových. V letech 2012 až 2014 například postavila uhelnou elektrárnu v Kladně. Oživují se stavby výrobních a skladových hal. Firma například dokončuje za 100 milionů korun přístavbu sušického masokombinátu Ponnath. U německých a rakouských investorů má výhodu díky jazykové vybavenosti svých lidí.

Silniční stavby budou letos tvořit asi 40 procent obratu firmy. Oživení stavebnictví po letech propadu zatím firma necítí. "Ve stavbách komunikací není výrazná změna. Začíná se více stavět na dráze, která má připravené projekty," uvedl. Ani příští rok nečeká Pilík zlepšení, protože budou opět chybět státní zakázky, i když peníze ve fondu dopravy jsou. Kvůli nepřipravenosti staveb či legislativě se ale zadávání zakázek nedaří vyčerpat. Firma s pobočkou ve Zlíně se účastní tendrů po celé republice včetně dálnice D1 a obchvatu Přerova.

Firma Berger Bohemia, která měl ještě v roce 2008 obrat kolem 2,3 miliardy korun, musela propustit třetinu úředníků. "U dělníků jsme kvůli charakteru prací naopak posílili o 20 procent," uvedl Pilík. Dnes má firma 250 dělníků a do stovky dalších pracovníků. Na pokrytí špiček najímá agenturní pracovníky. Podnik má ale problém sehnat kvalitní řemeslníky.

16.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...