1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Praha 3 zahájila rekonstrukci panelových domů na Olšanském náměstí

Panelak3Praha - Radnice Prahy 3 zahájila rekonstrukci panelových domů v Táboritské ulici u Olšanského náměstí. Mluvčí městské části David Šebek dnes ČTK sdělil, že práce vyjdou na 266 milionů korun a potrvají do druhé poloviny příštího roku. Praha 3 postupně rekonstruuje panelové domy určené k privatizaci.

Podle starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka (TOP 09) bude rekonstrukce znamenat významné zlepšení vizáže Olšanského náměstí, kde se nachází mimo jiné frekventovaná tramvajová zastávka. "Rekonstruované domy v podstatě utváří významný pražský veřejný prostor. Je to jedno z přirozených center městské části Praha 3, kudy každý den proudí tisíce lidí," uvedl.

Rekonstrukce komplexu domů z konce 80. let 20. století zahrne podle informací radnice opravu a zateplení fasády a střešního pláště, výměnu oken v nebytových a společných prostorách, výměnu zábradlí na lodžiích, úpravu vstupů do jednotlivých domů, sjednocení výloh provozoven na Olšanském náměstí a rozšíření průchodů do Sudoměřské a Baranovy ulice.

Praha 3 postupně rekonstruuje panelové domy, které vlastní, a poté je na základě před lety schváleného plánu prodává nájemníkům. Podle Ptáčka je nyní zahájená rekonstrukce největší. Předloni zastupitelé městské části schválili prodej bytů v panelových domech v Roháčově a Ondříčkově ulici. Jejich nájemníci kritizovali to, že cena se proti předchozím privatizacím zvýšila na základě nových cenových posudků. Podle vedení radnice byla i tak s ohledem na tržní prostředí v metropoli velmi výhodná.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 30.000 z původního počtu 194.000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Nynější vedení města deklarovalo, že byty již prodávat nechce a naopak chce městský fond navyšovat. Městské části si nicméně o svých bytech rozhodují samostatně.

16.06.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...