1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pražská firma chce v holešovské zóně stavět závod na výrobu krmiv

Building in progressHolešov - Pražská firma Jet Company chce v průmyslové zóně v Holešově postavit závod na výrobu krmných bílkovin za 157 milionů Kč.

Společnost podepsala se Zlínským krajem Deklaraci o porozumění, která jí umožní zpracovat projektovou dokumentaci a zahájit příslušná správní řízení. Výroba by mohla začít v polovině roku 2015, práci by tam mělo najít 32 lidí. ČTK to řekl Jakub Černoch, výkonný ředitel krajské firmy Industry Servis ZK, která zónu spravuje.

Holešovská zóna měla být jedním z největších průmyslových parků v zemi, zatím v ní ale svůj závod postavila jediná firma. Základní infrastruktura zóny byla dokončena v listopadu 2009. Investoři podle údajů hejtmanství měli vytvořit kolem 12.000 pracovních míst, s plným provozem se počítalo od roku 2015. Plány narazily na hospodářskou krizi, ale také na výhrady některých obyvatel Holešova a ekologů. Nelíbí se jim to, že zóna, která vznikla na bývalém letišti, stojí na zdrojích pitné vody.

Podle Černocha podepsalo předběžnou dohodu o spolupráci s hejtmanstvím 12 firem. Svoji provozovnu ale postavil jen výrobce kartonových obalů Pokart. Další firma Kart, jež podniká ve stejném oboru, využívá prostory Technologického parku Progress a stavbu vlastního závodu připravuje. "V přípravách pokračují rovněž společnosti MRB Sazovice a AGC Fenestra. U ostatních projektů již platnost deklarace vypršela, případně na nich firmy, alespoň podle našich informací, nepokračují," uvedl Černoch.

Kromě toho v areálu zóny stojí meteorologická stanice. Podle Černocha nadále pokračuje řada správních řízení ohledně zóny, kterých se s cílem zablokovat nové stavby v zóně účastní i občanská sdružení. Podáno bylo také několik žalob. "Letos se nám přesto podařilo dotáhnout dvě menší stavby, odvodnění a sanaci původní kanalizace v severní části areálu. Zóna tak bude přístupnější i pro malé a střední investory," doplnil Černoch.

Jet Company si možné komplikace při vyřizování potřebných povolení uvědomuje. "Z ekologů má obavy skoro každý, problémy mohou nastat. Ale to by se mohlo stát i na jiném místě," řekl ČTK jednatel Jet Company Andrei Novik. Firma chce koupit zhruba 1,5 hektaru, na nichž plánuje halu o 2500 metrech čtverečních. Zbytek připadne na komunikace, zpevněné plochy a zeleň. Hodlá vyrábět krmné bílkoviny získané fermentací z otrub a obilí. Objem výroby by měl dosahovat 8000 tun ročně s možností navýšení až na 24.000 tun.

"Konkrétně jde o bílkoviny obohacené dalšími stopovými prvky, tak aby splňovaly v plné míře požadovanou kvalitu krmné směsi určené pro veškeré zvířectvo, mořské ryby, krevety a podobně," uvedl Novik. Stavební práce by firma chtěla zahájit v závěru příštího roku. Podle Novika měla Jet Company loni tržby zhruba 60 milionů korun. Kromě krmiv dodává třeba i komponenty pro výrobu betonů, plastů a průmyslové chemie či suroviny pro výrobu nátěrových hmot.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...