1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Přední slovenské stavební firmy se dostaly do finančních potíží

vahostav-SK-logoBratislava - Dvě přední stavební firmy na Slovensku, které získaly více velkých zakázek od státu, se letos dostaly do finančních potíží.

Poté, co na jaře společnost Doprastav získala soudní ochranu před věřiteli, nyní bratislavský soud zahájil konkurzní řízení vůči firmě Váhostav-SK. Soud o tom informoval v obchodním věstníku. Zatím není jasné, zda problémy ovlivní například dokončení rozestavěných úseků dálnic, na kterých se firmy podílejí.

Slovenské stavebnictví po propuknutí globální krize zaznamenalo výraznější propad výkonů. Stavební produkce klesá od roku 2009 a k oživení sektoru navzdory dřívějším předpokladům nedošlo ani v letošním roce. Doprastav i Váhostav patří mezi pětici největších stavebních firem na Slovensku.

Zahájení konkurzního řízení vůči Váhostavu je prvním krokem před vyhlášením konkurzu na firmu. Bankrotu se chce firma ale vyhnout. "Vedení společnosti jedná s věřiteli a současně hledá způsob, jak ukončit zahájené (konkurzní) řízení a řádně pokračovat v činnosti na všech stavbách," řekl slovenskému veřejnoprávnímu rozhlasu mluvčí Váhostavu Tomáš Halán. Firma má pobočku i v České republice.

O finančních potížích slovenského podniku se spekulovalo už dříve. Letos na jaře odmítly desítky stavařů nastoupit na rozestavěný úsek dálnice na severu Slovenska, což odůvodnili tím, že od Váhostavu nedostali zaplaceno za dříve vykonané práce. Váhostav spolu českou firmou Bögl & Krýsl také získal zakázku na budování dálnice na východním Slovensku, kde po pádu rozestavěného mostu v roce 2012 zemřeli čtyři dělníci. Práce na obou zmiňovaných projektech se dostaly do časového skluzu.

Váhostav podle médií ovládá bývalý šéf slovenské větve harvardských privatizačních fondů Juraj Široký, který má prý blízké vztahy k vládním sociálním demokratům slovenského premiéra Roberta Fica.

25.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...