1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rozšíření Panamského průplavu se kvůli sporu o finance zastavilo

panama-canalPanamá - Práce na rozšíření Panamského průplavu byly kvůli sporům o finance zastaveny. Konsorcium stavebních firem po vládě v Panamě požadovalo, aby zaplatila dodatečné náklady přesahující 1,6 miliardy dolarů (více než 32 miliard Kč).

Panama to odmítla a podle agentury AP oznámila, že během přerušení prací bude hledat možná řešení dostavby kanálu.

Konsorcium firem vedené španělskou společností Sacyr dalo panamskému úřadu PCA, který průplav spravuje, ultimátum již začátkem roku. Teď podle jeho zástupců veškerá jednání zkrachovala, a práce proto byly zastaveny. Firma oznámila, že je kvůli tomu v ohrožení 10.000 pracovních míst.

Šéf PCA Jorge Quijano požadavky stavitelů několikrát odmítl. "Chci, aby bylo jasné, že nepodlehneme vydírání," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Quijano.

Panamským průplavem prochází asi pět procent veškeré světové námořní dopravy, kapacita sto let staré stavby už ale nestačí. Úřad PCA vyhlásil v roce 2009 soutěž na rozšíření průplavu, kterou vyhrálo konsorcium firem v čele se španělskou Sacyr. Vítězné sdružení vyhrálo s cenou 3,2 miliardy dolarů, která byla výrazně nižší, než kolik nabízela konkurence i kolik činil odhad samotného úřadu. Ten činil 3,8 miliardy dolarů.

Sacyr ale nedávno přišel s tvrzením, že dostal od úřadu PCA nepřesné informace o řadě věcí souvisejících se stavbou a že zároveň nepředvídatelně vzrostly náklady. Dalších 1,6 miliardy dolarů se mu ale od PCA získat nepodařilo. Kritici Španělům vyčítají, že již v době soutěže údajně věděli, že za nabídnutou cenu nemohou stavbu dokončit.

06.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...