1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD chce letos v Pardubickém kraji začít stavět některé další úseky dálnice D35

road constructionPardubice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce letos v Pardubickém kraji začít stavět některé další úseky dálnice D35. Archeologický průzkum začal na trase mezi Janovem a Opatovcem, na další tři silničáři vybrali zhotovitele archeologických prací, řekl novinářům Stanislav Král z oddělení výstavby dálnic z pardubické správy ŘSD.

Začít by měly na úsecích Ostrov - Vysoké Mýto, Vysoké Mýto - Džbánov a Džbánov - Litomyšl v březnu, jakmile to počasí dovolí.

"Zároveň jsme na úseku Ostrov - Vysoké Mýto zahájili přeložku plynovodu, která předchází výstavbě tunelu Homole. Co se týká samotného tunelu, probíhá užší výběrové řízení, které by mělo skončit asi v polovině roku a počítáme, že v druhé polovině roku bychom zahájili práce na vlastním tunelu," uvedl Král.

ŘSD vyhlásilo soutěže na zhotovitele hlavních staveb na úseky Vysoké Mýto - Džbánov a Janov - Opatovec. Na trase druhého z nich se v předstihu buduje železniční most, stavba silnice by měla začít v létě. Výstavba prvního úseku by měla následovat. V roce 2024 by se měly začít stavět úseky Ostrov - Vysoké Mýto, Džbánov - Ltiomyšl a Litomyšl - Janov. U nich se dokončuje výkup pozemků a projektové dokumentace.

V Pardubickém kraji je v provozu více než 30 kilometrů dálnice D35. Naposledy se 22. prosince otevřel úsek z Časů do Ostrova na Chrudimsku, který měří 14,7 kilometru. Zahrnuje 22 mostů, z toho 16 na dálnici a čtyři nad ní, další jsou na přístupech na okolní pozemky. Nejsložitější bylo přemostění železničního koridoru poblíž Uherska, které se stavělo neobvyklým způsobem. Na každé straně kolejí stavbaři paralelně vybudovali jeho poloviny, které následně otočili nad trať. Nakonec vyplnili mezeru mezi nimi širokou asi 1,8 metru a oba díly spojili. Součástí úseku Časy - Ostrov jsou i dvě mimoúrovňové křižovatky a 5460 metrů protihlukových stěn.

31.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...