1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD musí znovu vybrat dodavatele stavby dvou úseků dálnice D3

road construction 3Brno - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí znovu posoudit nabídky a vybrat dodavatele stavby dvou úseků dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi.

Nařídil mu to v prvostupňovém rozhodnutí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ŘSD tak nemůže uzavřít smlouvu s vítěznou firmou Skanska, uvedl v tiskové zprávě předseda úřadu Peta Rafaj.

ŘSD se teprve s rozhodnutím ÚOHS podle mluvčí Martiny Vápeníkové seznamuje a až posléze se rozhodne o dalším postupu a o tom, zda podá proti rozhodnutí rozklad.

Již v říjnu vydal antimonopolní úřad předběžné opatření, aby měl čas případ prošetřit. Záležitostí se zabýval kvůli stížnosti neúspěšných zájemců o zakázku sdružení firem Eurovia a Strabag. "Posouzení nabídkových cen ve vztahu k předmětu zakázky nebylo provedeno transparentním způsobem. Tento postup mohl v obou případech ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj. Rozhodnutí úřadu se týká úseků Veselí nad Lužnicí - Bošilec a Borek - Úsilné.

Stěžovatelé namítali, že vítězná Skanska v tendrech nabídla podezřele nízké ceny, které nemohou pokrýt skutečné náklady stavby. To ale hodnotící komise v jednom případě popřela a v druhém stížnost stavebních firem vůbec neposuzovala, protože ji stěžovatelé nestihli doručit v zákonné lhůtě.

Skanska v obou tendrech zvítězila s podobnou cenou zhruba 600 milionů korun, což v úseku Borek - Úsilné odpovídalo 46 procentům ceny projektu a v případě úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem 43 procentům původně předpokládané ceny. V prvním případě rozdíl mezi nabídkou Skansky a konsorcia tvořeného společnostmi Eurovia a Strabag činil 120 milionů Kč.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...