1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD zprovoznilo úsek nové silnice I/35 Val. Meziříčí - Lešná

highway1Lešná - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes odpoledne zprovoznilo jeden ze tří nových plánovaných úseků silnice I/35 mezi Valašským Meziříčím a obcí Lešná.

Stavba včetně výkupů pozemků a přípravných prací přišla na více než 700 milionů korun. ŘSD nyní připravuje stavbu dalšího úseku této vozovky a také takzvanou Palačovskou spojku, která napojí region na páteřní dálniční tah D1.

Ředitel úseku plánování a realizace staveb ŘSD Tomáš Čížek při slavnostním otevírání uvedl, že třetí etapa stavby silnice Valašské Meziříčí - Lešná by měla být zahájena "v nejbližší době" a práce na Palačovské spojce by mohly začít v roce 2017. Zbyněk Hořelica, náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury, potvrdil, že s třetí etapou stavby silnice počítá návrh rozpočtu fondu na rok 2015.

Stavba zprovozněné silnice zahrnovala vybudování nové čtyřpruhové komunikace o délce 1700 metrů včetně protihlukových stěn, dobudování mimoúrovňové křižovatky u Lešné a stavbu třech mostních objektů. Vyžádala si i přeložku komunikace, plynovodů a dalších inženýrských sítí. Předseda představenstva společnosti Strabag Jaroslav Katzer za konsorcium zhotovitelů připomněl potíže, které stavba provázela.

Zakázka byla podle něj vysoutěžena už v roce 2009, stavba poté byla téhož roku na podzim zahájena. Po sněmovních volbách v následujícím roce ji však tehdejší ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta podobně jako některé další stavby v zemi pozastavil a práce opět pokračovaly až v roce 2012. "Dva roky jsme čekali. Mezitím propadla stavební povolení a další dokumenty, které se musely opět vyřizovat," řekl Katzer.

Úsek je součástí projektu přeložky stávající silnice I/35 do nové trasy a také připravovaného tahu rychlostní silnice R35 mezi Valašským Meziříčím a silnicí R48 (napojení v části Starého Jičína Palačov), díky které se motoristé dostanou po dálnici D1 do Ostravy, Brna či Prahy. Silnice R35 také umožní lepší propojení na hraniční přechod Horní Bečva - Makov a odkloní tranzitní dopravu mimo zastavěná území.

To ocenil starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka. Dnes zprovozněný úsek podle něj navíc usnadní zásobování blízké průmyslové zóny. "Dnes se docela dynamicky rozvíjí, staví se tam nové provozovny. Pro podnikatele to má obrovský význam," uvedl Částečka. Dodal ale, že je nutné brzy dokončit kromě zmíněných staveb ještě také obchvat Valašského Meziříčí. "Jinak by nová silnice jen přivedla hustší dopravu do města," uzavřel Částečka.

09.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...