1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rudná chce urychlit stavbu silnice, jež uleví městu

road construction 2Rudná - Rudná u Prahy chce urychlit zahájení výstavby komunikace, která by nahradila velmi vytíženou krajskou silnici 101 procházející městem. Silnici využívají například řidiči mířící od Kladna na dálnici D5.

Radnice se snaží pomoci urychlení zahájení stavby prvního úseku, a proto nebude chtít studii dopadů na životní prostředí pro tento projekt. ČTK to řekl starosta Rudné Lubomír Kocman.

"Za nás včera bylo pozdě a jsme pro co nejrychlejší zahájení stavby," uvedl. Stavba první etapy by, pokud nenastanou žádné komplikace, mohla podle něj začít už příští rok.

V územním plánu kraje je přeložka silnice druhé třídy 101 podle starosty už dvě desítky let. Silnice nyní prochází nejstarší částí Rudné a podle starosty místy nemá parametry silnice druhé třídy. Jezdí po ní lidé například ze směru od Kladna, kteří pak u Rudné najíždějí na dálnici D5 směrem na Beroun a Prahu. "Velké a nebezpečné komplikace vznikají na křižovatce se silnicí číslo 605 uprostřed Rudné," uvedl Kocman. Křižovatka je nebezpečná zvláště pro nákladní automobily a v zimě je pro ně téměř nesjízdná. Středočeský kraj už pro přeložku nechává zpracovat projekt, termín a cena ještě nejsou určeny.

V první etapě by mělo jít o přibližně kilometrový úsek silnice vedoucí kolem západního okraje města, který by zásadně ulevil Rudné a blízkým Drahelčicím od neustále narůstajícího dopravního provozu. Rudná stavbu přeložky podpoří například i poskytnutím pozemků. Celkově by přeložka měla být dlouhá asi devět kilometrů.

19.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...