1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Severovýchodní obchvat Pardubic by mohl být za pět let hotový

dialnicny mostPardubice - Severovýchodní obchvat Pardubic by mohl být hotov do pěti let. Klíčová stavba výrazně odlehčí dopravě ve městě. S výkupy pozemků by se mělo začít nejpozději na jaře příštího roku.

Novinářům to řekl místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník (ANO).

"Budeme se snažit, aby silničáři začali oslovovat vlastníky pozemků už na konci letošního roku, aby se stavba uspíšila," dodal poslanec.

Na zhotovení projektové dokumentace a aktualizaci geometrických plánů určujících trasu a pozemky, přes které silnice povede, mají letos silničáři 135 milionů korun, z toho 120 milionů z EU.

"Na příští rok není ještě v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury řádek pro tuto stavbu, v červnu svedeme bitvu o dostatek peněz na příští roky," řekl Kolovratník.

Obchvat o délce necelé čtyři kilometry by měl stát 763 milionů korun bez DPH. Začne ve čtvrti Trnová a vyústí na kruhové křižovatce na sídlišti Dubina. Na přeložce vzniknou i dva mosty přes Labe a jeho slepé rameno.

"Po dokončení obchvatu se výrazně uleví centru našeho města, v oblastech Drážky, rychlodráhy i zimního stadionu se dramaticky sníží ranní i odpolední špičky," uvedl Kolovratník.

Pardubická radnice určila severovýchodní obchvat jako dopravní prioritu na přelomu tisíciletí. Zároveň navrhovala, aby vznikl také jihovýchodní obchvat města. Ale ten tak klíčový pro vyřešení dopravy už není, řekl poslanec. "Jakmile se dokončí křižovatka U Trojice, nebude jihovýchodní obchvat tak potřebný," dodal Kolovratník.

18.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...