1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Skanska se propadla do ztráty

Skanska logoPraha - Stavební společnost Skanska se loni kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun.

Společnost zároveň oznámila, že hospodářský výsledek ovlivnilo také to, že manažeři jedné z divizí údajně účetně zkreslovali výsledky.

"Hospodářský výsledek ovlivnila situace v jedné z divizí, kde namísto efektivních manažerských rozhodnutí došlo k účetnímu zkreslování výsledků. Po odhalení této skutečnosti byli odpovědní zaměstnanci okamžitě propuštěni a byla nastavena systémová opatření, která takovéto jednání v budoucnu eliminují," uvedla mluvčí Skansky Lucie Laňková. Bližší podrobnosti firma nechce sdělovat. Podle informací ČTK se policie případem zatím nezabývá.

Skansce loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun. Kromě toho skupina odepsala vybrané položky aktiv, aby se přiblížila k jejich současné tržní hodnotě.

"Naše strategie je udržení ekonomicky zdravé a stabilní firmy. Po dohodě s mateřskou společností jsme se rozhodli v rámci restrukturalizačních opatření provést významné odpisy některých aktiv," poznamenal bez dalších podrobností předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok.

Špatnou situaci českého stavebnictví ilustruje pokles počtu zaměstnanců stavební části skupiny. Loni se snížil na 4323 z předloňských 4667.

Letos chce Skanska pokračovat v dalším snižování přímých nákladů na stavbách, zejména zvyšováním produktivity, efektivním využíváním vlastních kapacit a interních synergií. Velký důraz bude klást i na řízení rizik a rozšiřování regionální působnosti v rámci České republiky a Slovenska.

Dařilo se naopak developerské společnosti Skanska Reality, která loni v ČR prodala 315 nových bytů. To je meziroční nárůst o 38 procent. Na pražský trh loni dodala 431 nových bytů ve čtyřech lokalitách. Ohlásila také dvě nové akvizice. V únoru podepsala kupní smlouvu na projekt v Praze 3 se zhruba sty novými byty. V červnu pak zveřejnila koupi projektu "U Hranic" se 140 novými byty v Praze 10-Strašnicích.

"Výsledky roku 2013 byly velmi dobré a odpovídaly naší strategii. Skanska Reality má na trhu a ve skupině Skanska silnou pozici. V roce 2014 budeme dále pokračovat v růstu a investovat do nových pozemků, na kterých pak budeme v budoucnu stavět," poznamenal výkonný ředitel Skanska Reality Mikael Matts.

Dobře si vedla i Skanska Property Czech Republic, která se zaměřuje na development komerčních nemovitostí. Loni zahájila spekulativní výstavbu dvou projektů. Projekt Riverview, který se nachází v Praze 5 na Smíchově, byl zahájen v květnu 2013 a jeho dokončení je naplánováno na prosinec 2014. Projekt Corso Court, situovaný v Praze 8-Karlíně, byl zahájen v listopadu 2013 a bude dokončen v červenci 2015.

Skanska Property CR nyní na pražském trhu s kancelářskými budovami developersky připravuje 24.000 metrů čtverečních ploch. "Usilujeme o to, abychom měli neustále v zásobě projekty s prémiovými lokalitami kancelářských prostor, jako je Praha 4, Praha 5 a Praha 8," řekla výkonná ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic Marie Passburg.

Skanska, která patří k největším stavebním a developerským společnostem v ČR a na Slovensku, se zabývá hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku.

11.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...