1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovenské stavební firmy čekají v příštím roce oživení

slovakia-flagBratislava - Slovenské stavebnictví čeká v příštím roce poprvé po pěti letech propadu oživení. Odvětí by měly pomoci státní zakázky v oblasti dopravní infrastruktury.

Vyplývá to z průzkumu mezi stavebními firmami, který uskutečnila česká analytická společnost CEEC Research.

"Aktuální prognózy vývoje sektoru na rok 2014 poukazují na velmi mírný růst 1,3 procenta, což je zlepšení proti zářijovým prognózám, které ještě poukazovaly na snížení výkonu o 1,6 procenta," píše se ve studii, kterou dnes firma CEEC Research zveřejnila. Další zlepšení výsledků očekávají stavební společnosti i pro rok 2015.

Ředitel CEEC Research Jiří Vacek poznamenal, že slovenskému stavebnictví v současnosti chybí dostatek zakázek. To by se ovšem mělo změnit díky tendrům vlády na velké dopravní projekty. "Hodnota všech rozestavěných silničních a železničních projektů státu je téměř dvě miliardy eur," doplnil ministr dopravy Ján Počiatek, podle kterého je připravena výstavba dalších úseků dálnic.

Kabinet premiéra Roberta Fica například usiluje o dobudování dálničního spojení ze severoslovenské Žiliny na východ země a o modernizaci železničních tratí. Na financování těchto programů stát využívá také peníze z fondů EU.

Slovenské stavebnictví zaznamenalo od roku 2008 třetinový pokles výkonů, který provázelo propouštění ve stavebních firmách. Propad v odvětví nastal po vypuknutí globální ekonomické krize.

03.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...