1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spotřeba pěnového polystyrenu v Česku loni klesla o skoro 15 procent

PolystyrenPraha - Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) v Česku po rekordním roku 2021 loni meziročně klesla o 14,5 procenta na 53.000 tun. Podle údajů Sdružení EPS ČR, které má ČTK k dispozici, přišel propad především ve druhé části roku.

Cena EPS je podle sdružení v současnosti skoro o polovinu nižší než loni v létě, v průměru 1150 korun za metr krychlový. V Česku je pěnový polystyren s 60procentním podílem na trhu nejpoužívanější materiál pro zateplování fasád.

Předloni dosáhlo tuzemské zpracované množství EPS rekordní hodnoty 62.200 tun. V minulém roce bylo o 9000 tun nižší. "Důvodů je více: panika v důsledku ruské invaze, hrozba nedostatku stavebních materiálů, a dokonce se reálně dalo očekávat, že dojde k zastavení výroby kvůli možnému nedostatku plynu. K tomu se přidal raketový nárůst cen surovin pro výrobu EPS. Všechny tyto faktory vyhnaly nahoru poptávku," řekl Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Loni začátkem léta proto cena EPS stoupla průměrně asi na 2000 korun za metr krychlový, nyní klesla v průměru na 1150 korun za metr krychlový bez DPH. "Dá se říct, že pokles ceny EPS kopíruje pokles cen vstupních surovin, zkrátka je vidět přetlak na trhu," řekl Zemene.

V prvním čtvrtletí letošního roku Sdružení EPS ČR očekává meziroční pokles poptávky o 20 až 25 procent. V dlouhodobém horizontu by ale mohlo přijít zvýšení spotřeby. A to díky opatření EU pro snížení emisí skleníkových plynů a očekávané zateplování fasád při renovacích. Na růstu se může podílet i případná obnova zničeného bytového fondu na Ukrajině. "V součtu by tyto faktory mohly znamenat dlouhodobější stabilizaci na straně poptávky po tepelných izolacích a postupné zvyšování spotřeby o jednotky procent ročně," odhaduje Zemene.

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998. Reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku, kteří zaměstnávají přes 1000 pracovníků a ročně zpracují více než 50 tisíc tun EPS.

14.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...