1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba bytů v Olomouckém kraji v 1.čtvrtletí klesla o čtvrtinu

panelak 1Olomouc - Bytová výstavba v Olomouckém kraji v letošním prvním čtvrtletí po loňském mírném oživení výrazně klesla. V regionu byla zahájena stavba 188 nových bytů, což je o čtvrtinu méně než ve stejném období loňského roku.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Pokles bytové výstavby v prvním čtvrtletí vykázalo Jesenicko, Přerovsko a Prostějovsko. Nejvyšší snížení statistici zaznamenali na Přerovsku, kde byla zahájena stavba pouze 14 bytů. Při srovnání s prvním čtvrtletím roku 2013 se jejich počet snížil o 76 procent.

Na Olomoucku bytová výstavba v prvním letošním čtvrtletí stagnovala na úrovni 73 zahájených staveb bytů a na Šumpersku se podle údajů ČSÚ meziročně zvýšila o 76 procent na 30 bytů.

Na rodinné domy v Olomouckém kraji v prvním čtvrtletí připadlo 99 zahájených staveb bytů, tedy více než polovina z jejich celkového počtu. V bytových domech byla zahájena stavba 29 bytů a zbývajících 60 bytů dělníci staví v nástavbách a přístavbách, v nebytových budovách a stavebně upravených nebytových prostorách.

Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji po předchozím poklesu i díky stavbě nových bytů určených pro seniory mírně vzrostla. V regionu byla zahájena stavba 1207 bytů, což je meziročně o 2,6 procenta více. Naopak v roce 2012 bytová výstavba v Olomouckém kraji meziročně klesla o sedm procent.

V prvním čtvrtletí letošního roku byla v Olomouckém kraji dokončena stavba 399 bytů, jejichž počet je meziročně o třetinu vyšší. Nejvíce bytů bylo dokončeno na Olomoucku (268), nejméně na Jesenicku (14), které se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností a nízkými mzdami.

07.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...