1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba obchvatu Lišova by mohla začít v roce 2018

geodezia meranieLišov - Stavba obchvatu Lišova na Českobudějovicku by mohla začít v roce 2018. Komunikace, která má měřit více než devět kilometrů, by výrazně měla ulevit dopravě ve městě.

Sdružení pro obchvat města Lišova a obce Štěpánovice by rádo termín zahájení stavby uspíšilo. Novinářům to dnes řekl jeho předseda a senátor Jiří Šesták (za STAN) po schůzce s jihočeskými poslanci.

"Pokusíme se udělat maximum pro to, aby se začalo co nejdříve to půjde," uvedl. Odhadované náklady na projekt, který by odklonil dopravu z Lišova a Štěpánovic, činí 1,3 miliardy korun bez daně. Podle starosty Lišova Jiřího Švece však cena může díky tendru ještě klesnout.

Lišovem projede podle posledního sčítání denně přes 13.000 aut. "Ale jedná se o tři roky starý údaj, a navíc je to průměrné číslo. V některých dnech bývá ta situace ještě horší," řekl Švec.

Plánovaný obchvat prochází 367 parcelami. Švec věří tomu, že jejich výkup začne v nejbližší možné době, což podle něj vzhledem k územnímu rozhodnutí bude až v průběhu příštího roku. "Je trochu mrzuté, že zhruba před deseti lety byly sepsány první dohody o budoucím využití těch pozemků a tehdy se tam samozřejmě kalkulovalo s úplně jinými cenami. Ty jsou nyní podle platné legislativy daleko nižší, což samozřejmě logicky činí některým majitelům problém," uvedl Švec. Dodal, že ceny by mohl zvýšit plánovaný zákon o liniových stavbách.

Obchvat Lišova je podle Šestáka jednou z hlavních prioritních dopravních staveb Jihočeského kraje. K nim patří dálnice D3 a rychlostní silnice R4.

01.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...