1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavba obchvatu Staňkova na tahu z Plzně do Domažlic začne v září

dialnicny mostStaňkov - Stavba obchvatu Staňkova na Domažlicku, po němž volají místní i řidiči 30 let, začne namísto července v září. Hotová by měla být do prosince 2015.

Nová tříkilometrová silnice na hlavním tahu Plzeň - Domažlice - Bavorsko je podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jednou z prioritních silničních akcí v zemi. Je to největší stavba nové silnice první třídy v Plzeňském kraji, řekl ČTK ředitel plzeňské oblasti ŘSD Zdeněk Kuťák.

Jde o nejproblémovější průtah na silnici I/26 od hranic do Plzně. Domy a chodníky jsou velmi blízko a je tam hodně křižovatek. Přes silnici, kudy jezdí asi 8000 aut denně, se mnohdy nedá přejít a jsou tam časté nehody. Kamiony ničí silnici, domy se otřásají.

Stavba za 280 milionů korun měla původně začít tento měsíc. "Uchazeč, který ani nedal nabídku, podal dvě námitky na ÚOHS, který je zamítl. První jednání hodnoticí komise bude v Plzni 24. července. Pořád se snažíme, aby výběrové řízení skončilo tak, abychom v září zahájili práce," uvedl Kuťák. Komise navrhne nejvhodnější nabídku, kterou musí schválit vedení ŘSD.

O stavbu soutěží deset firem. "Nabídkové ceny jsou hodně stlačené. Pohybujeme se něco málo nad polovinou předpokládané ceny z projektu," řekl Kuťák. Asi 80 procent zaplatí evropský operační program Doprava I. Stavbu, která má několik let veškerá povolení a schválila ji Evropská komise, předfinancuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Obchvat se dvěma mosty povede ve směru od Plzně po pravé straně od současné silnice. Začne na remízku za Ohučovem a před autobazarem, kilometr za Staňkovem, se vrátí na současnou silnici. Radnice pomáhala investorovi s výkupy pozemků.

Současný průtah se po zprovoznění obchvatu změní z části na místní komunikaci a částečně na krajské silnice II. i III. třídy. "Připravujeme opravu průtahu za více než osm milionů korun, protože v tomto stavu bychom ho nebyli schopni předat následným správcům," uvedl Kuťák. ŘSD už má dodavatele, ale dohodlo se s městem, že počká na to, zda se Staňkovu povede získat dotaci EU na kanalizaci. "Budeme jednat s dodavatelem, zda by akceptoval zachování ceny a posunutí realizace na příští rok. Město by mezitím udělalo část kanalizace," řekl.

18.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...