1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební firmy chtějí prosadit vyšší dotace do zateplení budov

PolystyrenJihlava - Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR se snaží prosadit navýšení dotací do renovací budov spojených se zateplováním.

Pokud by do roku 2020 plynulo do zateplování ročně kolem 12 miliard korun, mohlo by v Česku vzniknout 35.000 pracovních míst, uvedl viceprezident svazu Pavel Ševčík na tiskové konferenci v Jihlavě. Podotkl, že od roku 2008 do letoška stavební výroba v ČR klesá, protože ubyly zakázky.

"Nechceme nic mimořádného, chceme jen komplexní dlouhodobý program, který bude možná dvaapůlkrát vyšší, než je ten stávající," uvedl Ševčík. Podnikatelé ve stavebnictví se o tom snaží politiky přesvědčit v této době, kdy se Česko připravuje na čerpání evropských dotací v novém programovém období. Podle stavbařů by měla být podpora do zateplování dlouhodobě stabilní, jako je tomu kupříkladu v Německu. Program by měl podle nich ideálně spadat pod jedno ministerstvo a měl by mít jednotné podmínky bez zbytečné administrativy.

Ševčík uvedl, že objem stavební výroby v Česku klesá od roku 2008. Roční dotace 12 miliard Kč plynoucí do renovací budov by pro stavební firmy znamenaly objem zakázek kolem 35 až 40 miliard Kč. Podle Ševčíka to představuje přibližně desetinu jejich celkového ročního obratu. "Zateplování je nesmírně sociálně vděčné, podíl zaměstnaných lidí je větší než u jiných staveb," doplnil.

V programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, je možné do roku 2020 efektivně využít 80 až 100 miliard Kč, uvádí svaz. Tři čtvrtiny této částky podle vedení svazu nabízejí v nadcházejícím programovém období evropské fondy, tyto dotace se týkají renovace veřejných budov a bytových domů. "Navrhovaná alokace je zhruba třetinová oproti tomu, co bychom si představovali," podotkl Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy.

Do programu Nová zelená úsporám určenému pro rodinné domy by měly téci peníze z emisních povolenek. Vláda už počátkem listopadu schválila stejnojmenný program, který by měl do roku 2020 poskytnout celkem 27 miliard Kč dotací. Podle Holuba je tento příslib dostatečný, ale na trhu s emisními povolenkami podle něj může nastat řada komplikací. "Tam je potřeba si to vzít jako politické téma a říci, že pokud vypadnou příjmy z emisních povolenek, je potřeba to dofinancovat odjinud," řekl. Jinak by se prý mohlo stát, že se program některý rok neotevře a stavební firmy budou muset pustit nabrané pracovníky.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...