1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební výroba v Česku v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta

Czech FlagPraha - Stavební výroba v Česku v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta.

V červenci byla nižší o 2,7 procenta, předtím více než rok rostla. V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, se v srpnu ve srovnání se stejným měsícem minulého roku produkce o 0,1 procenta zvýšila, naopak v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 1,4 procenta klesla. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební produkce o 1,4 procenta vyšší.

"Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 procenta a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 procenta. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Produkce ve stavebnictví až do července 14 měsíců v řadě rostla. Letos od března ale výroba postupně zpomalovala. Ještě v únoru meziroční růst dosahoval téměř 17 procent, kdežto v březnu už jen méně než devět procent.

"Celkové výsledky stavebnictví lze hodnotit mírně pozitivně, zaostává naproti tomu bytová výstavba. Už od jara je vidět, že výstavba nových bytů začíná brzdit, a to především v Praze, kde panuje dlouhodobě největší nedostatek bytů odrážející se i v jejich rekordních cenách. Nebylo by až takovým překvapením, kdyby Prahu postupně následovaly i další regiony," řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

V srpnu vydaly stavební úřady 7425 stavebních povolení, což bylo meziročně o 9,1 procenta méně. Orientační hodnota stavebních povolení klesla o 6,3 procenta na 38 miliard korun. "Loni v srpnu bylo ale povoleno větší množství velkých staveb. Po jejich odečtu by orientační hodnota meziročně rostla o 15 procent a růst by si zachovala i po zohlednění cenového vývoje," podotkla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Počet zahájených bytů v srpnu meziročně klesl o 12 procent na 4025 bytů. Naopak počet dokončených bytů proti loňskému srpnu vzrostl, a to o 60,9 procenta na 3639 bytů.

"Aktuální rezidentní výstavba rodinných domů a bytů je stále silná. Rychlejšímu rozvoji trhu kromě drahého materiálu a cen energií tak nebrání nedostatečná výstavba, ale spíše vysoké ceny nemovitostí a drahé hypotéky. S ohledem na vyšší cenu materiálů přistupují stavebníci ke stavbám obezřetněji - hledají úspory, slevují ze svých požadavků, stavějí svépomocí, kladou důraz na energetickou úspornost nebo alternativní zdroje energie," řekl Peter Markovič, generální ředitel Xella pro ČR a Slovensko (výrobce Ytongu).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v srpnu meziročně zvýšil o 0,2 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně stoupla o 12,9 procenta.

12.10.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...