1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební výroba v listopadu opět vzrostla, stoupla o dvě procenta

growth chart 3Praha - Stavební produkce v listopadu meziročně vzrostla o dvě procenta. Pozitivní vývoj tak pokračoval třetím měsícem, v říjnu stoupla výroba o 2,4 procenta, v září o 8,8 procenta.

Růst podpořilo zejména inženýrské stavitelství, začalo se také stavět více bytů. Naopak méně bytů stavebníci dokončili, vydalo se i méně stavebních povolení. Informoval o tom Český statistický úřad.

Loňský listopad měl zároveň v porovnání s tím předchozím o dva pracovní dny méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební výroba zvýšila dokonce o 4,7 procenta.

"Listopadové výsledky stavebnictví potvrdily, že v tomto odvětví nastal pozitivní obrat. Nové zakázky veřejného i soukromého sektoru podporují růst stavebnictví a zastavily jeho téměř šestiletou recesi," řekla ČTK analytička ČSOB Irena Procházková. Připomněla ale velmi nízký srovnávací základ z listopadu 2013, kdy se stavebnictví propadlo o více než deset procent. Výhled zůstává mírně pozitivní, a to především díky novým zakázkám a příznivým úrokovým sazbám na nové úvěry, dodala.

Dvouprocentní růst produkce je především odrazem lepšího přístupu vlády k investiční politice, který se začal pozitivně projevovat v pozvolném růstu nových zakázek, uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Dalším faktorem je podle něj velmi příznivé počasí, které nezpomalilo postup na rozestavěných stavbách.

Matyáš předpokládá, že prosincové výsledky budou podobné a že očekávaný meziroční růst deset až 15 miliard korun je reálný. Nepříznivým údajem listopadové statistiky je podle něj výrazný pokles nových zakázek, jejichž hodnota klesla téměř o čtvrtinu. Velmi zanedbaná příprava velkých staveb, především v dopravní infrastruktuře, může znamenat velké nebezpečí pro letošní rok, podotkl.

Stavebníci v listopadu započali s výstavbou 1967 nových bytů, což je meziroční růst o 2,8 procenta. Dokončili 2081 bytů, tedy o 1,8 procenta méně než ve stejném období roku 2013. Počet vydaných stavebních povolení meziročně poklesl o 1,1 procenta, klesla také orientační hodnota těchto staveb. Produkce inženýrského stavitelství se zvýšila o 10,2 procenta.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví klesl počet zaměstnanců o 3,3 procenta. Průměrný měsíční plat v oboru ale vzrostl na 34.218 Kč.

14.01.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...